Megállapodott a Fatah és a Hamász

2006.12.19. 21:06

Megállapodtak egymással a Fatah és a Hamász biztonsági szolgálatainak vezetői kedden, hogy az elmúlt több mint egy hét villongásai után visszahívják fegyvereseiket Gáza utcáiról - közölte egy neve elhallgatása mellett nyilatkozó palesztin biztonsági forrás.

A két rivális szervezet fegyveres frakciói abban is megegyeztek, hogy közös készenléti központot hoznak létre a Fatah irányítása alatt álló biztonsági szervekkel a jövőbeli összetűzések minél gyorsabb kezelésére. A forrás szerint a megállapodás értelmében ezután csak a palesztin rendőrség tagjai járőrözhetnek fegyveresen Gázában.

A fegyvernyugvásról szóló egyezség egyiptomi közvetítéssel született. Az előző ilyen megállapodást kevesebb, mint 24 óra után megszegték. Az elmúlt héten 14 áldozata volt az utcai harcoknak Gázában.

Találkozni készül egymással Mahmúd Abbász palesztin elnök és Ehud Omert izraeli miniszterelnök - jelentette be Száeb Erekát, az izraeli-palesztin tárgyalások palesztin főtárgyalója. Mint elmondta, időpontot még nem tűztek ki a tárgyalásokra, de amint befejeződnek az előkészületek, rögtön megtartják a találkozót. A két közel-keleti vezető az elmúlt hetekben ismételten hangoztatta, hogy a megfeneklett béketárgyalások újraindítása érdekében szükség van a találkozóra.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK