Schwarzenegger változtat a kivégzéseken

2006.12.19. 6:06

Elrendelte a méreginjekciós kivégzések végrehajtásának módosítását Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó, miután egy szövetségi bíró nemrégiben alkotmányellenesnek ítélte e kivégzési forma lebonyolításának módját.

Minden szükséges lépést megteszek azért, hogy a méreginjekciós kivégzés módja megfeleljen az alkotmányos követelményeknek, s a halálbüntetés továbbra is alkalmazható legyen az Egyesült Államok nyugati partvidékén elterülő szövetségi államban - írta Schwarzenegger helyi idő szerint hétfőn nyilvánosságra hozott közleményében.

A kaliforniai kormányzó többek között az ítéletvégrehajtók gondosabb kiválasztása és képzése, valamint a kivégzések végrehajtására vonatkozó adatok megőrzése érdekében kíván intézkedéseket tenni.

Schwarzenegger azt követően döntött a módosításról, hogy Jeremy Fogel, a San José-i törvényszék bírája múlt pénteken alkotmányellenesnek ítélte az említett szabályokat, mert felesleges szenvedést okozhatnak az elítéltnek.

A bíró többek között arra hivatkozott, hogy a szövetségi államban végrehajtott eddigi kivégzéseknél nem volt minden esetben teljes bizonyossággal megállapítható, hogy az elítélt tudatánál volt-e az ítélet végrehajtásakor vagy sem.

KAPCSOLÓDÓ CIKK