Helybenhagyta a helyi fellebbviteli bíróság a volt iraki diktátorra kirótt halálos ítéletet. Szaddám Huszein halálos ítélete még novemberben született, emberiesség elleni bűntettek miatt. Az ítéletet harminc napon belül végre kell hajtani.

Helybenhagyta az iraki fellebbviteli bíróság a Szaddám Huszein exdiktátorra kirótt, kötél által végrehajtandó halálos ítéletet - közölte kedden az iraki elnök nemzetbiztonsági tanácsadója. Huszeint elsőfokon még novemberben ítélték halálra, emberiesség elleni bűntettek miatt. Az ítéletet harminc napon belül végre kell hajtani - közölte az iraki különleges törvényszék illetékes tanácsának egyik bírája. A kivégzésre tehát a harminc nap alatt bármikor sor kerülhet, és már szerdától végrehajtható.

A volt iraki diktátor a Dudzsail nevű síita faluban végrehajtott 1982-es mészárlásban betöltött szerepe miatt kapta a legsúlyosabb büntetést. A síita településen 1982-ben állítólag sikertelen merényletet hajtottak végre az elnök gépkocsioszlopa ellen. A hivatalos verzió szerint a sikertelen támadás után Szaddám kísérői a helyszínen agyonlőttek számos férfit, igaz, a vád szerint a Szaddám elleni merényletkísérlet meg sem történt, azt csak azért találták ki a hatóságk, hogy megindokolhassák valamivel a síiták elleni kegyetlenkedést.

Az iraki vezetés a településen később kivégeztetett több mint 140 férfit, és több száz embert - férfiakat, asszonyokat, gyermekeket, sőt aggastyánokat is - a hírhedt Nugra Szalman börtönbe, az ország egyik legszörnyűbb fegyintézetébe küldött. A börtönlakók közül sokan meghaltak a fogva tartás embertelen körülményei következtében, mások nem élték túl a kínzásokat.