Boszniai szerb háborús bűnöst ítéltek el

Vágólapra másolva!
Egy boszniai bírság harmincnégy év börtönre ítélte egy volt boszniai szerb félkatonai szervezet tagját az 1992 és 1995 között, a boszniai háborúban elkövetett emberiség elleni cselekedeteiért.
Vágólapra másolva!

A boszniai háborús bűnöket tárgyaló bíróság bűnösnek mondta ki focai muszlimok elfogásában, megerőszakolásában és meggyilkolásában Gojko Jovanovicot, egy boszniai szerb félkatonai szervezet volt tagját. A férfit harmincnégy év börtönbüntetésre ítélték.

Az ötvenkét éves Jovanovic ügyvédje bejelentette, hogy megfellebbezi az elsőfokú ítéletet. A férfit a bíróság hét pontban találta bűnösnek emberiség ellen elkövetetett bűntettekért.

Zorica Gogala vezetőbíró bizonyítottnak látta, hogy Jovanovic vezette a boszniai szerb erőket Foca környéki muszlimok elfogásában és meggyilkolásában 1992-ben. Ugyancsak bűnösnek találták hatszoros nemi erőszak elkövetésében, ahol a legfiatalabb áldozat egy 12 éves lány volt.

A bírónő elmondta, hogy Jovanovic egyik kiskorú áldozatát több mint egy évig szexrabszolgaként tartotta fogva.

A szerbek által fogságban tartott muszlim civileket rendszeresen éheztették, az alapvető higiénia megvonásával, pszichikai és fizikai kínzásoknak tették ki.