Hirességek is gerjeszthetik a koreai öngyilkoshullámot

Vágólapra másolva!
Mint többen lesznek öngyilkosok Dék-Koreában, számuk öt év alatt megduplázódott. Főleg a negyvenesek és a rosszabb anyagi körülmények között élők vetik el maguktól az életet. A szakemberek attól tartanak, hogy a helyzet tovább romlik, miután több híresség is megölte magát, ami sokaknak mutathat példát.
Vágólapra másolva!

Több dél-koreai hal meg öngyilkosságban, mint ahányan autóbalesetek áldozatai lesznek. A szöuli Országos Statisztikai Hivatal szerint az elmúlt öt évben csaknem megduplázódott a dél-koreai öngyilkosok száma. Míg 2000-ben hat és fél ezren vetettek véget életüknek önkezükkel, 2005-ben már 12 ezren.

Főleg a negyvenes éveikben járókat foglalkoztatja az öngyilkosság gondolata, egy felmérés szerint közel 13 százalékukat. Az okok között főként az anyagi gondok állnak. A havonta kevesebb mint 1000 dollárt (190 ezer forint) keresők közel 16 százaléka lenne öngyilkos, míg a 6000 dollárért (1 150 000 forint) dolgozóknál ez az arány hat százalék körüli. A szakemberek attól tartanak, hogy az öngyilkossági hullám tovább emelkedik, mivel a közelmúltban több népszerű híresség (színész, énekes) is önkezével vetett véget életének.

Eközben 2000 óta több mint 34 százalékkal csökkent az autóbalesetben elhunytak száma, 2005-ben már kevesebb mint 8 ezren lelték halálukat az utakon.