Csád elutasítja az ENSZ védelmét

Vágólapra másolva!
A csádi kormány nem fogadja el, hogy egy ENSZ-misszió keretében külföldi katonák állomásozzanak keleti, a szudáni Dárfúr tartománnyal szomszédos határvidékén - derült ki az észak-afrikai ország külügyminiszter-helyettesének szerdai nyilatkozatából. Djidda Moussa Outman külföldi nagykövetek előtt kifejtette, Csád csak civil védelmi erőt, rendőröket vagy csendőröket hajlandó beengedni területére.
Vágólapra másolva!

"E civil erőket adott esetben meg lehetne erősíteni a humanitárius szervezeteknek logisztikai segítséget nyújtó megfigyelőkkel" - fűzte hozzá a külügyi illetékes, arra kérve a nagyköveteket, tolmácsolják Csád aggodalmait kormányaiknak, hogy azokat figyelembe vegyék az ENSZ Biztonsági Tanácsában is.

A világszervezet főtitkára a múlt héten két tervezetet is a BT elé terjesztett, az egyik szerint 11 ezer fős, a másik szerint 6 ezer fős békefenntartó alakulatot kellene az ENSZ-nek Csádba, illetve a Közép-afrikai Köztársaságba vezényelnie. Ban Ki Mun a nagyobb létszámú erőt előirányzó javaslatot támogatja, a BT tagállamai azonban diplomaták szerint inkább a kevesebb békefenntartóval számoló verziót pártolják. A békefenntartó részleg amúgy is szűkös költségvetését alaposan megterhelné a nagyobb misszió.

ENSZ-becslések szerint több mint 230 ezer szudáni és mintegy 12 ezer csádi - belső - menekült tengődik menekülttáborokban Csád keleti részén. A nyugat-szudáni Dárfúr tartományból Kelet-Csádba átgyűrűző etnikai konfliktus és egy ott bimbódzó kormányellenes felkelés akadályozza a földönfutók segélyekkel való ellátását, a világszervezet ezért gondolkodik azon, hogy kéksisakosokat küldjön a térségbe.