Családanya fosztotta ki a Pere Lachaise temetőt

Vágólapra másolva!
Egy középkorú asszony volt, aki tavaly több értékes szobrot is elrabolt a leghíresebb párizsi temetőkből. Az eltűnt műtárgyak között volt George Bizet bronz mellszobra is. A nő két kisfiát is magával vitte temetői útjaira.
Vágólapra másolva!

Értékes márvány- és bronzszobrok tűntek el Párizs leghíresebb történelmi temetőjéből a tavalyi évben. A rablásokról a világsajtó is beszámolt. A nyomozók most végül sikeresen zárták le az ügyet: kiderült, hogy a tolvajlásokat egy Párizs-környéki településen lakó asszony követte el két tizenéves kisfiával. Bronz szobrokat, márvány mellszobrokat gyűjtöttek. A család a közeli Eure-et-Loir megyéből járt be rendszeresen a fővárosba.

A temető több száz éve a francia kultúra nagyságainak nyughelye, a hírességek - Chopin, Balzac, Edith Piaf - síremléke pedig nem egyszer valóságos műalkotás. A Pere Lachaise-t, mint szabadtéri szoborparkot turisták tömegei látogatják minden évszakban. A temető őrségét is egy turista értesítette, amikor észrevette, hogy hiányzik Georges Bizet zeneszerző bronz mellszobra a sírjáról.

Miután több bejelentés is érkezett, a temető leltárt készített, és kiderült, hogy több tucat értékes szobor is hiányzik. Ráadásul a többi nagyhírű párizsi temető, a Montmartre, a Montparnasse is hasonló, és hasonló számú lopásokról számolt be. A rendőrség nyomozást indított. Biztosak voltak benne, hogy hozzáértő tolvajbandáról van szó, mert jellemzően a legszebb, több ezer euró értékű alkotások tűntek el. A legnagyobb kérdés az volt, hogyan szállítják ki a rablók a súlyos és nagy tárgyakat a kertből.

A nyomozók csak nehezen értek el az 50 éves nőhöz. Az asszonyt jól ismerték a temetőőrök, és eleinte minden gyanún felül állt. Rendszeresen járt a Pere Lachaise-be két kisfiával, és kövérségére, rossz egészségi állapotára hivatkozva rábeszélte az őröket, hogy engedjék be kis furgonjával a sírkertbe, ahol egy feledhetetlen rokonukat látogatják. A család nem csinált hatalmas üzletet a szobrok eladásából: a műtárgyak régiségkereskedőknél kötöttek ki, és a nő néhány száz eurót kapott darabjukért.

A történtekről vasárnapi számában beszámoló La Stampa szerint a család tagjai 3 év szabadságvesztésre számíthatnak, a törvény ugyanis nem különbözteti meg, ha valaki világhírű mellszobrokat lop vagy egy autót köt el. Donnedieu de Vabres francia kultuszminiszter azonban az eset kapcsán azt mondta: a jogszabályok szigorítására volna szükség, a műemlékek fosztogatóinak komolyabb büntetést javasolna.