Jogszerű a két muzulmán nő megkülönböztetése

Vágólapra másolva!
Két muzulmán nő, akiket korábban az öltözékük miatt kiutasítottak egy nyilvános uszodából, nem estek áldozatul megkülönböztetésnek - így foglalt állást szerdán egy svéd bíróság. A muzulmán nőket támogató illetékes ombudsman bejelentette, megfellebbezi az ítéletet.
Vágólapra másolva!

A két nő, akik kendőt, melegítőt és hosszú ujjú trikót viseltek, gyermekeiket kísérték el egy göteborgi uszodába két alkalommal 2004 áprilisában, de felszólították őket, hogy hagyják el az uszodát, miután nem voltak hajlandóak átöltözni.

A perdokumentumok szerint az úszómesterek közölték, hogy a nők öltözéke veszélyeztetheti a biztonságukat, ha a vízbe kell ugraniuk a gyerekek megsegítésére. Az uszoda szabályzata szerint minden gyermekét elkísérő szülőnek fel kell készülnie, hogy szükség esetén segítséget nyújt a gyermeknek.

Az etnikai megkülönböztetés ellen küzdő svéd ombudsman a két asszony nevében panaszt emelt Göteborg városa ellen, arra hivatkozva, hogy a többi, teljesen felöltözött embert nem utasították ki az uszodából, csak a két nőnek kellett távoznia vallása miatt. A göteborgi járásbíróság elutasította a panaszt, miután nem talált elegendő bizonyítékot arra, hogy a nők hátrányos megkülönböztetés áldozatai lettek volna.

Katri Linna ombudsman közölte, fellebbezni fognak a döntés ellen. Az ombudsman mindkét asszony számára 150 ezer korona (16 ezer dollár) kárpótlást követelt.