Lefejezős videóval üzennek a mexikói drogbandák

Vágólapra másolva!
Új eszközhöz nyúltak az egymással elkeseredett küzdelmet folytató mexikói drogkartellek: iraki mintára lefejezős videót tettek fel az internetre. "Ölj meg egy Zetát!" - buzdít a felvétel a drogbandák, pontosabban a Zetákat alkalmazó Öböl-kartell elleni harcra.
Vágólapra másolva!

Újabb lefejezős videó jelent meg az egyik nagy videomegosztó portálon. Ezúttal azonban nem szélsőséges iraki muszlim felkelők és áldozatuk a szereplők, hanem feltehetően mexikói drogkartellek - írja a Guardian.

"Tégy valamit az országodért, ölj meg egy Zetát!" - ezzel a felirattal indul az ötperces videó, amelyen egy alsóneműbe öltözött ember látható, egy nagy Z betűvel és egy felirattal a mellén: "Üdvözöl, nőket és gyerekeket öl. Folytatja Ostion." Azt nem tudni, ki az az Ostion. Az egyik lábán pedig ez olvasható: Lazcano. Ez feltehetően Heriberto Lazcanóra utal, akit a Zeták vezérének tartanak.

A felvételen egy ismeretlen többször is a február 6-i acapulcói rendőrgyilkosságokról kérdezi a férfit, és addig üti, amíg végül az beismeri, hogy részt vett az öldöklésben. Ezután megfojtja egy zsinórral. A lefejezést nem látni, csak a a törzstől elválasztott fejet és a torzót mutatják. A YouTube-on elhelyezett felvételt vasárnapra már eltávolították. A helyi rendőrség nyomozást indított az ügyben.

A felvétel csak egy újabb fejleménye a két nagy rivális drogkartell, az Öböl és a Sinaloa közötti háborúnak, amibe már a központi hatalom is beszállt: Felipe Calderon elnök több ezer katonát mozgosított a bandák elleni akciókra. A Zetákról úgy tartják, hogy az Öböl-kartell végrehajtói, és tagjaik egykor az USA-ban kaptak kommandós kiképzést mexikói kormánypénzen a drog elleni harcra, csak átálltak.