Kitiltották a műanyag szatyrokat az angliai Modburyből

Vágólapra másolva!
Száműzik a műanyag reklámszatyrokat az angliai Modburyből. Az ötlet egy helyi természetvédőtől származik, a tilalmat a település minden boltjában betartják, a környezetszennyező műanyag helyett papírzacskóba és vászonszatyrokba csomagolnak.
Vágólapra másolva!

Az 1500 lelkes kisvárosban működő boltok tulajdonosai megállapodtak abban, hogy portékáikat ezentúl nem eldobható műanyag reklámszatyrokba csomagolják, helyettük papírzacskókat és vászonszatyrokat adnak vevőiknek. A reklámszatyor-tilalom szombaton lépett életbe Modbury 43 üzletében, a kereskedők így akarnak hozzájárulni a környezetvédelemhez és a szeméthegyek csökkentéséhez.

A Londontól 360 kilométerre délnyugatra fekvő településen egyúttal "kegyelmet" hirdettek az otthon felhalmozódott műanyag bevásárlószatyrokra: a leadott zacskókat újrafeldolgozó üzemekbe továbbítják.

A tilalom ötlete egy helyi lakostól származik. Rebecca Hoskingot az indított a kezdeményezésre, hogy látta az eldobott szatyrok pusztító hatását a tengeri élővilágra, amikor a Csendes-óceánon dolgozott operatőrként, és a vadon élő állatokról készített felvételeket.

"Modbury meglehetősen régimódi kisváros, mifelénk még sokan járnak vesszőkosárral bevásárolni" - mondta el Hosking a Sky News televíziónak. Mint hozzátette, a helyiek nem berzenkedtek ötlete ellen, sőt nagyon jól fogadták.

A Worldwatch Institute környezetvédelmi kutatócég becslése szerint évente világszerte több mint 500 milliárd műanyag bevásárlószatyor kerül forgalomba, és 100 milliárdot hajítanak el csak az Egyesült Államokban. San Francisco volt az első amerikai nagyváros, amely a múlt hónapban kitiltotta az élelmiszerüzletekből a műanyag reklámszatyrokat.