Wolfowitz hamarosan távozik a Világbanktól

Vágólapra másolva!
Hamarosan lemond a Világbank elnöki posztjáról Paul Wolfowitz - állítja a CNN világbanki és fehér házi forrásokra hivatkozva. Az értesülés szerint olyan megállapodásról tárgyalnak, amelynek értelmében a George Bush amerikai elnök korábbi szoros szövetségesének számító, nepotizmussal vádolt Wolfowitz önként távozhatna. Ebben az esetben a Világbank részben elismerné felelősségét a bankelnök barátnőjének hatalmas fizetésemeléséért és az amerikai külügyminisztériumba való áthelyezéséért.
Vágólapra másolva!

Hamarosan lemond Paul Wolfowitz, a Világbank elnöke, a Fehér Ház már távozásának feltételeiről tárgyal - állítja a CNN fehér házi forrásokra hivatkozva. Az értesülések szerint olyan egyezséget próbálnak kötni, amelynek értelmében Wolfowitz önként távozhatna a nemzetközi pénzintézet éléről, cserébe a Világbank elismerné részleges felelősségét a botrányban.

Bob Bennett, Wolfowitz ügyvédje szerint a bankelnök távozhatna, amennyiben nem őt nevezik meg egyedüli felelősnek azért, mert a Világbanknál dolgozó barátnőjének hatalmas fizetésemelést adott és elérte áthelyezését az amerikai külügyminisztériumba. A CNN szerint a Fehér Ház - korábbi álláspontját felülvizsgálva - arra a következtetésre jutott, hogy Wolfowitz helyzete tarthatatlanná vált.

"Azt akarjuk, hogy az ügynek így, vagy úgy, de vége legyen" mondta egy meg nem nevezett, magas rangú kormányzati forrás, aki szerint a Fehér Ház csupán tudomásul veszi azt a tényt, hogy Wolfowitz támogatói egyre fogyatkoznak a Világbank igazgatótanácsában. "Ha nem nyerhetsz, hát nem nyerhetsz" - összegezte a fehér házi tisztségviselő.

Az igazgatótanács állítólag elutasította azt a korábbi amerikai javaslatot, amelynek értelmében az Egyesült Államok csak akkor lenne hajlandó Wolfowitz távozásáról tárgyalni, ha az etikai bizottság felmentené őt - állítja a CNN. Az igazgatótanács - amelyben elég támogatója van a Wolfowitz távozását követelőknek - egérutat akar adni a megtépázott tekintélyű bankelnöknek, és most az ezt tartalmazó nyilatkozat szövegezéséről folyik a vita - mondta a CNN-nek a világbanki forrás.

Washington korábban támogatásáról biztosította az iraki háború egyik fő kitervelőjének tartott, egykori amerikai védelmi miniszterhelyettesből a Világbank élére került Wolfowitzot, de szerdán már érkeztek hírek arról, hogy a Fehér Ház esetleg kihátrál a bankelnök mögül európai és kanadai nyomásra. Wolfowitznak szerda este kellett volna Szlovéniába utaznia, de az utazást egyelőre elhalasztották.