Járvány miatt zárják be a japán egyetemeket

Vágólapra másolva!
Kanyarójárvány miatt újabb egyetemek rendeltek el tanítási szünetet szombaton Japánban. A főleg gyermekeket veszélyeztető betegség terjedését a kormány nem tudja megállítani, mivel a szigetországban nincs elég oltóanyag a kór ellen.
Vágólapra másolva!

Kényszerszünetet rendeltek el több japán egyetemen az országban rohamosan terjedő kanyarójárvány miatt. Szombaton más intézmények mellett az egyik legtekintélyesebb oktatási intézmény, az országnak számos vezető politikust adó Keio magánegyetem is bekerült a járványhírekbe, miután 34 diákjának megbetegedése miatt négy kampuszában kényszerült felfüggeszteni a foglalkozásokat jövő péntekig.

Az alapvetően gyermekbetegségnek számító kanyaró mostani japáni járványának jellegzetessége, hogy főleg a 30 év alatti fiatal felnőtteket fertőzi meg, s az egyetemisták számítanak a legfőbb kockázati csoportnak. A kór terjedését egyelőre nem tudja megfékezni a japán egészségügyi kormányzat. Egyfelől nem áll rendelkezésre elegendő oltóanyag, ezért a hatóságok azt ajánlják az orvosoknak és a kórházaknak, hogy tanácsolják el az oltástól mindazokat, akiknek vélhetően nincs rá feltétlenül szüksége.

Másfelől, miközben folyamatosan egyre több helyről érkeznek hírek újabb megbetegedésekről, az egészségügyi hatóságok csak közel két hetes késéssel tudnak összesítő adatokat mondani. A kormány legfrissebb, azaz május 13-ra vonatkozó adatai szerint Japánban akkor 664 kanyarós beteget tartottak nyilván, s közülük majdnem minden negyedik (azaz 154 beteg) volt 15 évesnél idősebb. Ez a szám már akkor tízszerese volt a távol-keleti szigetországban tavaly feljegyzett összes kanyarós megbetegedésnek.

Szombaton csak a Keio egyetem intézkedése mintegy 32 ezer diákot érintett Tokióban, illetve Kanagava prefektúrában, gyakorlatilag megtiltva számukra, hogy belépjenek az egyetemi városok területére. Korábban hasonlóan jártak el olyan nagy felsőoktatási intézmények, mint a Szofia, a Vaszeda, a Meidzi vagy a Csuo egyetem.