Irak miatt nő a menekültek száma

Vágólapra másolva!
Öt év után először ismét nőtt tavaly a menekültek száma a világban, döntően az iraki konfliktus miatt - állapította meg az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) kedden Genfben kiadott éves jelentésében. A jelentést a szerdai Menekültek Világnapja alkalmából tették közzé.
Vágólapra másolva!

A 2006. évről szóló beszámoló szerint 14 százalékkal (1,2 millió fővel) emelkedett a szervezet felelősségi körébe tartozó menekültek száma, így elérte a 10 milliót. További 4,3 millió palesztin menekültről egy másik ENSZ-szerv, a Közel-Keleti Palesztin Menekülteket Ellátó Hivatal (UNRWA) gondoskodik, a világon menekültként élők száma ezért összesen több mint 14 millióra tehető.

A UNHCR szerint a menekültek száma döntően az iraki konfliktus miatt nőtt meg. Adataik szerint 2006 végéig mintegy 1,5 millió iraki kényszerült menedéket kérni külföldön, legtöbbjüket Jordánia és Szíria fogadta be.

Afrikában és a Balkánon csökkent

Bizonyos térségekben ugyanakkor csökkent a menekültek száma. A libériai, angolai, valamint a Kongói Demokratikus Köztársaságba irányuló önkéntes visszatelepülés Nyugat-Afrikában 31 százalékkal, Dél-Afrikában pedig 18 százalékkal javította a statisztikát. Európában 37 ezer boszniai és horvátországi menekült kapott állampolgárságot Szerbiában.

A hazájukba visszatérők száma 743 ezer volt 2006-ban. Ez - a 2001-es év kivételével - a legalacsonyabb adat az utóbbi 15 évet tekintve. A legnagyobb számban Afganisztánba, Libériába, Angolába, a Kongói Demokratikus Köztársaságba és Burundiba tértek vissza menekültek.

Az afgánok menekültek vezetnek

Az UNCHR hatáskörébe tartozó legnagyobb menekültcsoport 2006-ban az afgánoké (2,1 millió fő) volt. Őket az irakiak (1,5 millió fő), a szudániak (686 ezer fő) és a szomáliaiak (460 ezer fő) követték. A Kongói Demokratikus Köztársaságból és a Burundiból elmenekültek száma egyaránt 400-400 ezer volt.

A legtöbb menekültet Pakisztán és Irán fogadta be, a két országban együttesen a világ menekültjeinek egyötöde keresett menedéket. Nőtt a menekültek mellett az UNCHR hatáskörébe tartozó más csoportok, a belső menekültek és a hontalanok (állampolgárság nélküliek) nyilvántartott száma is - áll a közleményben.

Kétszer annyi belföldi menekült

Az előző évihez képest megkétszereződött a belső menekültek száma, vagyis azoké, akik elmenekültek lakóhelyükről, de nem lépték át hazájuk határait. Az ENSZ különböző szervei által ellátott belső menekültek száma napjainkban így 13 millióra tehető, ez az UNHCR szerint a világon élő összes belső menekült felét teszi ki.

Tavaly 5,8 millió hontalant tartottak nyilván, kétszer annyit, mint amennyit egy 2003-as felmérés kimutatott. Az adat növekedése azonban nem a hontalanok számának emelkedésére, hanem az adatgyűjtés javulásának tudható be - állapította meg az UNHCR.