Tízezer katona indult az al-Kaida ellen Irakban

Vágólapra másolva!
Legkevesebb 75 halottja és 130 sérültje van a keddi síita mecset elleni pokolgépes merényletnek Bagdadban. A hatalmas robbantásra azt követően került sor, hogy mintegy 10 ezer amerikai és iraki katonával hadműveletet indítottak Bagdadtól északra az al-Kaida ellen. A BBC szerint a támadás célja, hogy megtisztítsák, megtartsák és újjáépítsék az al-Kaida erősségnek tartott Baakúba környékét. Korábbi hasonló hadműveletek Bagdadban azonban nem voltak túl sikeresek, mert a felkelők egyszerűen máshová települtek.
Vágólapra másolva!

Legkevesebb 75 ember meghalt és több mint száz megsérült kedden egy autóba rejtett pokolgép robbanásában Bagdad belvárosában, egy síita mecset közelében - közölte az iraki rendőrség. A helyszín felett fekete füstfelhő borította be az eget, és lövöldözés tört ki néhány perccel a detonáció után a forgalmas Szinak kereskedelmi negyedben.

Egy szemtanú szerint a közeli mecset egyik fala beomlott, és több autó kigyulladt. A merénylet viszonylag nyugodt időszaknak vetett véget, miután a múlt héten négynapos kijárási tilalom volt érvényben az iraki fővárosban. Korábban május végén egy öngyilkos merénylő 21 embert ölt meg Szinak negyedben.

Tízezren az al-Kaida ellen

A robbantásra azt követően került sor, hogy az amerikai hadsereg 10 ezer amerikai és iraki katona részvételével kezdett átfogó támadásba az al-Kaida ellen, a Bagdadtól északra fekvő Baakúba városa környékén. A hadművelettől azt várják, hogy sikerül felszámolni a számos merénylet elkövetéséért felelősnek tartott al-Kaida iraki szárnyának fegyvereseit, és ezzel megteremtik a helyi lakosok biztonságát.

A napfelkelte előtt kezdődött támadásban Apache harci helikopterek és Stryker és Bradley típusú páncélos járművek támogatják az alakulatokat - erősítette meg közleményében az amerikai hadvezetés. Ez eddig a legnagyobb ilyen típusú hadművelet Dijála tartományban, amelynek Baakúba a fővárosa.

Megindításához segítséget adott, hogy nemrég beérkeztek a 30 ezres amerikai csapaterősítés utolsó dandárjai Irakba. A hadművelet megindítását az amerikai hadsereg szerint nagyban segítette az is, hogy egykori felkelőktől kaptak információkat. "Az elmúlt hetekben több, volt szunnita felkelőnek lett elege az al-Kaida befolyásából, ezért inkább a koalíciós erőknek segítenek" - mondta Thomas Clementson amerikai őrmester a BBC World Service-nek.

A hasonló hadműveletek eredményességét azonban sokan megkérdőjelezik. A lázadók támadásai ugyan éppen azóta szaporodtak meg a tartományban, hogy Bagdadba február óta nagy erőket összpontosítottak a biztonság helyreállítására. A fővárosból kiszorult felkelők a környékre, így Dijála és el-Anbár tartományokba helyezték át támadásaik súlypontját. A BBC tudósítója szerint elképzelhető, hogy a mostani hadműveletnek is ez lesz az eredménye.

Forrás: EPA

Összecsapások Dél-Irakban

Mintegy 15 halottja volt azoknak az összecsapásoknak, amelyek keddre virradóra Irak déli részén, Násziríjában és környékén zajlottak le az iraki hadsereg és Muktada asz-Szadr radikális síita vallási vezető milíciája, a Mahdi Hadserege között. Helyi biztonsági és kórházi illetékesek szerint az utcai harcokban elesettek között van hat rendőr is.

A beszámolókból nem derült ki, hogy az áldozatok közt hány volt a milicista. További hatvanan megsebesültek. Az egyik kerületben tűz ütött ki, amelyben egy tucatnyi üzlet leégett, másutt az elektromos és telefonvonalak szakadtak meg.

Keddre a jelek szerint helyreállt a nyugalom a harcok után a Bagdadtól 375 kilométerre fekvő városban. Az iraki hadsereg egy névtelenséget kérő tisztje elmondta, hogy a nemzetközi koalícióban részt vevő román és ausztrál katonák vállalták: amennyiben a fegyveres konfliktus kiújul, segítséget nyújtanak nekik.