Gyurcsány is beszólt a lengyeleknek

Vágólapra másolva!
Szokatlanul éles és nyílt támadást intézett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök ellen az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozóján. Gyurcsány szerint Kaczynski nem egy absztrakt Európának okoz kárt a szavazati arányok újraelosztásához való ragaszkodásával, hanem Magyarországnak is. Brüsszelben - részben a lengyel ellenállás miatt - továbbra sem körvonalazódik az egyezség a mini-alkotmányról. Egyre inkább úgy tűnik, a csúcs a hétvégébe nyúlóan folytatódik.
Vágólapra másolva!

Feltépte a Visegrádi Négyek álláspontja közötti szakadékot elfedő szépségtapaszt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, amikor a Handelsblattnak nyilatkozva éles támadást intézett Lengyelország ellen. "Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnöknek tudnia kell azt, hogy nem csak egy absztrakt Európának okoz kárt a szavazati arányok újraelosztásához való ragaszkodásával" - mondta Gyurcsány, hanem "ezzel a magatartásával a lengyel miniszterelnök közvetlen károkat okoz az egyes országoknak, köztük Magyarországnak, Franciaországnak vagy Dániának."

Lengyelország vétóval fenyegette az Európai Unió intézményi reformját tartalmazó mini-alkotmányt, mert szerinte az Varsó szavazati súlyának jelentős csökkenését jelentené. A lengyeleket - akik Brüsszelben egy Benelux-Visegrád egyeztetést is megfúrtak - úgy tűnik, csak a csehek támogatják. Eddig azonban nem volt példa rá, hogy Varsó egy közép-európai szövetségese is nyíltan bírálja álláspontjukat. Lengyelország mostanáig elsősorban a Németország és más nagy uniós tagállamok általi elszigetelése miatt panaszkodott.

Hosszú hétvégébe csúszhat a gyóntatás

Forrás: MTI
Fülbe súgják

Eközben az Európai Unió soros, német elnöksége folytatja a problémás tagállamok gyóntatását. A brüsszeli zsargonban ez azt jelenti, hogy a soros elnök, Angela Merkel német kancellár kétoldalú találkozókon igyekszik kideríteni, ki, miben és mennyit hajlandó engedni a kompromisszumért. A német elnökség jelezte, hogy este terjesztenek elő új szövegváltozatot, és csak ekkor derülhet ki, érdemes-e fenntartani a hétvégére a szállodafoglalásokat.

"A nagyon kemény tárgyalások jelenlegi tárgyát képező javaslatok előnyösek Németország számára, de Lengyelország számára is" - mondta Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök Varsóban pénteken anélkül, hogy részletekbe bocsátkozott volna. A lengyel javaslaton kívül "szóba jöhetnek más megoldások is" - tette hozzá. Az állam- és kormányfők munkaebédjén a kiszivárgott hírek szerint számos vitás kérdés - például a jövendő közös külügyminiszteri poszt neve és hatásköre, illetve a "szabad és torzításmentes verseny" célkitűzésének megszüntetése - terítékre került.

Szabad a verseny?

Ez utóbbit francia kérésre vették ki a tervezetből. Több tagország szerint ez utat ad az állami protekcionizmus és dotálás nyíltabb gyakorlásának, ugyanakkor uniós források szerint számos más jogi dokumentum biztosítja a verseny tisztaságát az EU-ban. Gyurcsány elmondta, Magyarország módosítási igényt nyújtott be, hogy az utalás visszakerüljön a szövegbe és a versenyt ne lehessen korlátozni a belső piacon.

Francia részről a lépést azzal magyarázták, hogy saját lakosságuk aggodalmaira reagáltak: a franciák ugyanis 2005-ben népszavazáson utasították el az eredeti EU-alkotmányt, többek között éppen azért, mert úgy érezték, az nem védi eléggé őket a globalizációtól, az üzemek áthelyezésétől, a szabad verseny káros hatásaitól. Ráadásul - tették hozzá Sarkozy környezetében - Franciaország nem a verseny ellen van, csak éppen ezt nem tekinti célnak. "A cél a jólét és a növekedés" - mondta a francia elnök szóvivője.

Keménykednek a britek is

Nagy-Britannia például attól tart, hogy ha nem vizezik fel eléggé a dokumentumot, népszavazást kell tartania. Az európai alkotmányt pedig éppen két népszavazás küldte a szemétkosárba még 2005-ben. Az EU-t alapító franciák és hollandok többsége elutasította a többéves folyamat után 2004 őszén Rómában aláírt, több száz oldalas dokumentumot. Az Unió tagországai azóta gondolkodnak, miként mentsék meg a 27 tagúra bővült EU döntéshozatalát felgyorsító részeket. Az új szerződés értelmében az EU-nak elnöke, külügyminisztere és saját diplomáciai szolgálata lenne, kisebb lenne az Európai Bizottság és új döntéshozatali rendszert vezetnének be.