100 millióért védik az amerikai elnökjelölteket

Vágólapra másolva!
Több mint százmillió dollárt, 20 milliárd forintnál nagyobb összeget költ az amerikai titkosszolgálat a 2008-as elnökválasztási kampányban a pályázó politikusok védelmére. A feladatot közel ötszáz fő fogja ellátni.
Vágólapra másolva!

Mark Sullivan, a vezető politikusok védelmét ellátó titkosszolgálat igazgatója keddi sajtóértesülések szerint elmondta: az előző, 2004-es elnökválasztást megelőző időszakhoz képest most 35 millió dollárral többe fognak kerülni a választási kampány biztonsági költségei.

A washingtoni kongresszus több képviselője aggodalmát fejezte ki, hogy a titkosszolgálat ügynökei kevesebb figyelmet fognak fordítani a nagy összegű pénzügyi visszaélések felderítésére. A titkosszolgálat emberei a veszélyeztetett vezető beosztású politikusok személyi védelme mellett az elektronikus bűncselekmények, hamisítások és személyazonossággal történő visszaélések kiderítésével is foglalkoznak.

A titkosszolgálat látja el a mindenkori elnök és alelnök, továbbá családtagjaik napi 24 órás védelmét, és ugyanilyen szolgálat jár a korábbi elnököknek és first ladyknek, az Egyesült Államokba látogató államfőknek, miniszterelnököknek, továbbá az elnöki és alelnöki posztra pályázó főbb politikusoknak és házastársaiknak. A 2008-as elnökválasztási kampányban mintegy 500 fő fogja felügyelni a jelöltek testi épségét.

Az elnökjelöltségre aspiráló politikusok közül elsőként a fekete bőrű Barack Obama és felesége kapott védelmet. A Demokrata Párt színeiben kampányoló szenátort május elejétől őrzik-védik, akinek a személyével kapcsolatban gyalázkodó fajgyűlölő szövegek jelentek meg az interneten. Obama - aki, ha megválasztanák, az Egyesült Államok első fekete elnöke lenne - maga sem zárta ki, hogy merénylet áldozata lehet. A gyakran többezres tömeg előtt szónokló illinois-i politikus biztonságára a titkosszolgálat naponta 44 ezer dollárt költ.

Az elnökségre kandidáló politikusok közül Obamán kívül csak Hillary Clinton New York-i szenátorra vigyáznak a titkosszolgálat testőrei, de őt mint volt first ladyt védik.

A jelenlegi elnök, George Bush védelmével, miután 2009. január 20-án leköszön posztjáról, 103 testőrt fognak megbízni. Bush ugyanis jelezte, hogy elnöksége után is aktív közéleti szerepvállalásra készül.