Elnyomták az utolsó cigarettát az angol pubokban

Vágólapra másolva!
Se kocsmákban, se munkahelyeken nem szabad dohányozni Angliában vasárnaptól. A most életbelépő törvény szerint a dohányosok immár csak az udvaron vagy az utcán élhetik ki káros szenvedélyüket.
Vágólapra másolva!

Vasárnap reggel óta tilos dohányozni Angliában a munkahelyeken és a nyilvános helyiségekben, beleértve az éttermeket és a népszerű ivókat, kocsmákat is. A tilalom vonatkozik minden középületre, a zárt légterű irodákra, a zárt vagy részben zárt munkahelyekre. Az angliai dohányosok vasárnaptól csak az érintett épületek előtt, a házak kertjében vagy hátsó udvarában hódolhatnak szenvedélyüknek.

"Egy nemdohányzó ország emberek ezreinek az egészségét javítja, csökkenti a rágyújtás kísértését, és ösztönzi a dohányosokat a leszokásra" - jelentette ki Alan Johnson egészségügyi miniszter.

A tilalom nemcsak dohányárukra (cigaretta, szivar, pipadohány, nargilé), de a dohányt nem tartalmazó füstölnivalókra (eukaliptusz- vagy mentalevélből sodort cigaretták) is vonatkozik.

Nagy-Britannia részei közül Anglia az utolsó, ahol betiltották a nyilvános helyeken való füstölést. Skóciában 2006 márciusa, Walesben és Észak-Írországban pedig 2007 áprilisa óta nem szabad rágyújtani középületekben. Az európai dohányzásellenes hullám kiindulópontja Írország volt, ahol már 2004 márciusában betiltották a dohányzást nyilvános helyiségekben.