A biztonságukat féltik a túszejtő tálibok

Vágólapra másolva!
ENSZ-garanciát kérnek biztonságukra a dél-koreai túszokról tárgyaló afganisztáni tálibok. A túszszedők azonban nem engedélyezték, hogy orvos látogassa meg a két hete elrabolt 21 dél-koreait, akik közül kettő állítólag súlyos beteg. A humanitárius szervezet vezetőjét a múlt héten, egy másik túszt hétfőn végeztek ki.
Vágólapra másolva!

A dél-koreai túszokat fogva tartó tálibok arra kérik az afganisztáni ENSZ-missziót, hogy garantálják biztonságukat, abban az esetben, ha delegációjuk az afgán kormány által ellenőrzött területen tárgyal a foglyokról a szöuli delegációval - közölte a tálibok szóvivőjeként bemutatkozó Kari Juszuf Ahmadi pénteken.

Ahmadi kifejtette: a túszejtők hajlandóak bárhol tárgyalni Dél-Korea kabuli nagykövetével a foglyok szabadon engedéséről, azzal a feltétellel, hogy az ENSZ garantálja a tálib delegáció biztonságát.

Gázni tartomány rendőrfőkapitánya eközben bejelentette: a tálibok nem engedélyezték, hogy egy afgán orvoscsoport meglátogassa és megvizsgálja a 21 foglyot, akik között állítólag két súlyos beteg van.

A 23 dél-koreait, egy Szöul melletti keresztény közösség tagjait, akik humanitárius céllal érkeztek Afganisztánba, július 19-én rabolták el szunnita iszlamista tálibok a Kabulból Kandahárba vezető úton.

Vezetőjüket, egy 42 éves férfit a múlt héten, szerdán megölték, egy második tússzal hétfőn végeztek a tálibok, akik fogságba esett társaik elengedését követelik a túszokért cserébe.