Elkerülte Jamaicát a hurrikán szeme

Vágólapra másolva!
Mexikó parjaihoz közelít a Dean hurrikán, amely eddig nyolc halálos áldozatot követelt a Karib-tenger térségében. Jamaicát nem érte el ugyan a forgószél középpontja, de így is komoly károkat okozott az óránként 230 kilométeres sebességű szél. A hurrikán hétfőn várhatóan 5-ös fokozatúvá erősödik és végigsöpör Mexikó partjain.
Vágólapra másolva!

Jamaicától délre vonult el A Dean hurrikán legpusztítóbb része, de szegélye is orkánszerű széllel és heves esőzéssel söpört át a karib-tengeri szigetországon. A szélvihar háztetőket szaggatott le, a szakadó eső elárasztotta az utakat, utcákat, és földcsuszamlásokat okozott. Az áramellátást beszüntették a forgószél idejére, hogy megóvják a károktól az elektromos hálózatot.

A repülőteret már szombaton lezárták, ezért sok külföldi vendég a szigeten rekedt. Azok a turisták, akik nem tudták elhagyni időben Jamaicát, jobbára szállodáik "hurrikánbiztos" falai között maradtak. Az óránként 230 kilométeres széllökésekkel érkező vihar óriási hullámokat vert a Karib-tengeri sziget partjainál. Több helyről jelentettek földcsuszamlásokat.

Mintegy ezer szükségszállást rendeztek be a szigetországban, és Portia Simpson Miller kormányfő felszólította a természeti csapás által leginkább fenyegetett övezetekben élőket, hogy sürgősen hagyják el otthonukat. Sokan ennek ellenére házaikban maradtak, mert attól félnek, hogy távollétükben kifosztják lakásukat. Clarendon körzetben tűzharc zajlott le rendőrök és fosztogatók között. A jamaicai kormány 48 órás kijárási tilalmat rendelt el.

A hurrikán előzőleg végigsöpört a Karib-tenger keleti medencéjén, összesen nyolc emberéletet követelve a térség szigetein. A Jamaicától északnyugatra fekvő Kajmán-szigeteken a légitársaságok pótlólagos járatokat iktattak be, hogy elszállítsák a vihar elől menekülő turistákat. A floridai hurrikánelőrejelző központ szerint az ötfokozatú Saffir-Simpson skálán jelenleg 4-es erősségűként besorolt hurrikán hétfőn 5-ös erősségűvé válik.

Mexikó karib-tengeri partvidékén is nyaralók ezrei álltak sorba órákon át a repülőtereken, nem kívánva bevárni a hurrikán érkezését. A legfrissebb meteorológiai jelentések szerint a Dean hétfő éjjel éri el Mexikó keleti partvidékét, utána Quintana Roo, Yucatán és Campeche államokon keresztülhaladva végigsöpör az ország nyugati partvidékén.

A hurrikán érinti a népszerű turisztikai központot, Cancúnt is. Magyar turisták is tartózkodnak a térségben, és regisztráltatták magukat a nagykövetségen. Szombaton, szabadságát megszakítva visszaérkezett Mexikóvárosba Herczeg György nagykövet, aki elmondta, hogy a nagykövetség készen áll az esetleg bajba jutók megsegítésére. A hatóságok megtették a szükséges óvintézkedéseket, folyamatosan elszállítják a turistákat a veszélyeztetett övezetekből - tájékoztatta az MTI-t Magyarország mexikóvárosi nagykövete.