Megszelídült a Dean hurrikán Mexikónál

Vágólapra másolva!
Szerencséjük volt a mexikóiaknak: a Dean hurrikán - miután egy tucatnyi embert életét oltotta ki a Karib-térségben - gyéren lakott mexikói vidéken ért partot, délebbre a legnagyobb mexikói üdülőhelyektől, ahol ötvenezer turistát evakuáltak. A szélvihar ereje kettes, majd egyes fokozatúra csökkent, az óránként 230 kilométer sebességű szél pedig óránkénti 105 kilométer sebességűre enyhült.
Vágólapra másolva!

Mire elérte a mexikói partvidéket, a Saffir-Simpson skálán mérhető legmagasabb, ötös fokozatról a legalacsonyabb, egyes fokozatra szelídült kedden a Karib-tenger térségében tomboló Dean hurrikán. A vihar "szeme" Mexikó Quintana Roo szövetségi államában ért partot óránként 230 kilométer sebességű széllel, majd tovább haladt nyugat felé a Yucatán-félszigeten keresztül. Quintana Roo fővárosában, Chetumalban szünetel az áramszolgáltatás, a hatóságok kijárási tilalmat rendeltek el.

A Jamaica és a Kajmán-szigetek felől érkező Dean hétfőn érte el a Saffir-Simpson skálán mérhető legmagasabb, rendkívül ritka, 5-ös fokozatot. A viharnak eddig 12 halálos áldozata volt a karibi térségben. A viharjelzést Mexikó egész keleti partvidékére, illetve a nyugati part egyes részeire is kiterjesztették, a tengerparti üdülőhelyekről több ezer turista menekült el.

A mexikói elnök, Felipe Calderón bejelentette, hogy lerövidíti kanadai útját, amelynek során hétfőn és kedden George Bush amerikai elnökkel és Stephen Harper kanadai miniszterelnökkel találkozott, és személyesen utazik el a hurrikán által veszélyeztetett területekre.