Bizakodó az amerikaiak iraki főparancsnoka

Vágólapra másolva!
Van eredménye az Irakban végrehajtott amerikai csapaterősítésnek  - állítja az arab országban állomásozó amerikai csapatok főpranancsnoka. David Petraeus tábornok egy kongresszusi meghallgatáson beszélt erről, amely döntő fontosságú lehet Bush elnök számára.
Vágólapra másolva!

Komoly várakozás előzte meg a kongresszusi meghallgatását az Irakban állomásozó amerikai haderők parancsnokának David Petraeus tábornoknak és az USA iraki nagykövetének, Ryan Crockernek. A tábornok azt állította a meghallgatás elején, hogy a csapaterősítés működik, és nagyjából teljesülnek a katonai célkitűzések.

Jelenleg 168 ezer amerikai katona állomásozik Irakban, ami rekord nagyságúnak számít. Február és június között hajtották végre a csapaterősítést, amelynek keretében harmincezer fővel bővült az eredeti létszám. A csapaterősítést George Bush elnök határozta el.

A cél, hogy stabilizálják az erőszak dúlta Irakot. A meghallgatás döntő fontosságú lehet az elnök számára, miközben a kongresszusban többségben lévő demokraták és a közvélemény-kutatások szerint a lakosság többsége is ellenzi az iraki szerepvállalást.

Az iraki háború leállítását követelő Demokrata Párt reagálását napok óta tudni lehet vezető ellenzéki politikusok nyilatkozataiból. Dianne Feinstein kaliforniai szenátor kijelentette: kételkedik abban, hogy David Petraeus tábornok "független értékelést" tudna nyújtani. Harry Reid, a szenátus demokrata többségének vezetője kifejtette: a Fehér Ház minden bizonnyal a saját szája íze szerint fogja értelmezni a jelentés tényeit.