Harcba szállhat az elnökségért Musarraf

Vágólapra másolva!
Nem kell lemondania a hadsereg főparancsnoki posztjáról Pervez Musarraf pakisztáni államfőnek ahhoz, hogy indulhasson az októberi elnökválasztáson - így döntött a legfelsőbb bíróság. Az eljárást ellenzékiek kezdeményezték, mert szerintük ez alkotmányellenes.
Vágólapra másolva!

A pakisztáni legfelsőbb bíróság úgy döntött pénteken, hogy Pervez Musarraf hivatalban lévő államfő indulhat az október 6-án esedékes elnökválasztáson, és nem szükséges ehhez megválnia a hadsereg főparancsnokának posztjától sem.

Egy ellenzéki pártszövetség álláspontja szerint a hadsereg főparancsnokaként Musarraf az alkotmány értelmében nem jelöltetheti magát az elnökválasztásra, ezért kérték a legfelsőbb bírói szervtől ennek megállapítását. Az ellenzék azt is jogsértőnek tartja, hogy a mandátuma végén járó parlament, illetve tartományi gyűlések döntsenek az államfő személyéről a januárban esedékes új általános választások előtt.

Amikor a legfelsőbb bíróság megalapozatlannak nevezte a beadványt, a bíróság előtt összegyűlt ellenzékiek hangosan kiáltozva adtak hangot nemtetszésüknek. Nem sokkal később pedig a Dzsamaat-i-Iszlami (JI) jobboldali iszlám párt egyik vezető ügyvédje bejelentette, hogy fellebbezéssel fog élni a határozat ellen.

Musarraf, aki nyolc évvel ezelőtt vértelen puccsal került az ország élére, és akit 2002-ben egy vitatott választáson megerősítettek az államfői tisztségben, nemrégiben ígéretet tett arra, hogy újraválasztása esetén megválik a hadseregtől, hatalma fő támaszától.