Egy hónapon belül kivégzik Vegyi Alit

Vágólapra másolva!
Most már biztosnak tűnik, hogy a tavaly decemberben felakasztott Szaddám Huszein unokatestvére, a Vegyi Aliként ismertté vált egykori pártvezető sem ússza meg a kivégzést. Az iraki legfelsőbb bíróság ugyanis helybenhagyta a kurdok lemészárlása miatt kiszabott büntetést.
Vágólapra másolva!

Harminc napon belül hajtják végre a halálos ítéletet Ali Haszan al-Madzsídon, Szaddám Huszein egykori iraki diktátor unokatestvérén, aki az amerikai invázió előtt a kormányzó Baasz párt regionális vezetője volt. Az iraki legfelsőbb bíróság kedden jelentette be, hogy helybenhagyják a Vegyi Aliként ismertté vált vezető kivégzéséről szóló döntést.

Két vádlott-társa, Szultán Hásim Ahmed at-Tai volt védelmi miniszter és Huszein Rasid Mohammed at-Tikríti, az iraki fegyveres erők volt hadműveleti igazgatóhelyettese esetében szintén megerősítették a halálos ítéletet.

A három vádlottat a fellázadt észak-iraki kurd lakosság körében 1988-ban végrehajtott mészárlás miatt, népirtás és emberiesség elleni bűntett címén ítélték kötél általi halálra. A bíróság ítélete szerint Vegyi Ali a 180 ezer kurd életét kioltó Anfal-hadművelet során mérgező gázt vetett be. Vegyi Ali ellen augusztusban is indult egy per, akkor az 1991-es síiták elleni tömegmészárlás kapcsán.

Szaddám Huszein volt iraki diktátor rendszerének már több magas rangú vezetőjét kivégezték. Márciusban Taha Jaszín Ramadán volt iraki alelnököt ölték meg, akit emberiesség elleni bűnök miatt ítéltek kötél általi halálra. Szaddám Huszeint december 30-án akasztották fel.