Fenyegeti a Gazprom a nyerésre álló Timosenkót

Vágólapra másolva!
Csaknem 100 százalékos feldolgozottságnál is vezetnek a narancsos erők az ukrán választásokon. A volt kormányfő, Julija Timosenko szerint liberális kormány állhat fel, de az oroszbarát Janukovics sem mondott még le a kormányzásról. Az orosz Gazprom közben ismét a gázszállítás leállításával fenyegeti a formálódó koalíciós erőket.
Vágólapra másolva!

Továbbra is a 2004-es "narancsszínű forradalom" utódpártjai állnak győzelemre az ukrán választásokon, a szavazatok 99 százalékának összesítése után, így az elemzők szerint úgy is kormányt tudnak alakítani, ha nem vonják be a koalícióba a törvényhozásba újonnan bekerült Litvin Blokkját (BL).

A forradalom egyik kulcsfigurája, Julija Timosenko szerint pártja, a most 30,8 százalékos szavazatarányt szerző BJuT (Julija Timosenko Blokkja) és a Viktor Juscsenko elnököt támogató, 14,2 százalékos támogatottságú Mi Ukrajnánk-Népi Önvédelem (NU-NSZ) együtt elég voksot szerzett, hogy leváltsák a jelenlegi kormányfőt, Viktor Janukovicsot, és megalakítsanak egy liberális kormányt. A Janukovics által vezetett Régiók Pártja (PR) 34,2 százalékot szerzett. A "narancsos" erők továbbra is fenntartják gyanújukat, hogy csalás történt, vagy legalábbis megpróbáltak csalni a szavazáson, ennek ellenére bíznak a győzelemben. Janukovics cáfolja, hogy bármilyen visszaélés történt volna.

Janukovics azonban nem mondott le arról, hogy kormányt alakítson - például az 5,4 százalékot elnyerő kommunisták (KPU) bevonásával -, és bejelentette, hogy hamarosan Moszkvába utazik a Gazprom fenyegetésének hatására. Az orosz gázipari cég korábban közölte, hogy akárcsak tavaly, ismét leállítja az Ukrajnának történő gázszállítást, ha a vevő nem rendezi 1,3 milliárd dolláros fizetési hátralékát. Az ukrán energiaügyi miniszter már az orosz fővárosban tartózkodik. Elemzők szerint a Gazprom nyilvánvalóan a győzelemre esélyes Timosenkónak szánta a fenyegetést.

Egységesen kikerülni a választásokból

Viktor Juscsenko ukrán elnök felszólította szerdán "a választások győzteseit", hogy alkossanak nagykoalíciót és közös kormányt. "Megbízom a Régiók Pártját, Julija Timosenko Blokkját és a Mi Ukrajnánkat, valamint a választások többi győztesét, hogy kezdjenek puhatolózó tárgyalásokat a parlamenti többség és a kormány megalakításáról" - jelentette be a Nyugat-barátnak tartott Juscsenko a televízióban közvetített nyilatkozatában. "Egyetlen célom van: Ukrajnának egységesen kell kikerülni a választásokból" - tette hozzá. A jelenlegi kormányfő, Viktor Janukovics üdvözölte az államfő nagykoalícióra tett javaslatát.

Julija Timosenko viszont elutasította Viktor Juscsenko elnök javaslatát, hogy a választásokon győztes pártok alkossanak nagykoalíciót, azaz közös kormányban legyen az oroszbarát Viktor Janukovics miniszterelnökkel. Abban az esetben, ha Juscsenko Mi Ukrajnánk pártja és a Régiók Pártja koalícióra lép, mi ellenzékben maradunk - közölte szerdán Timosenko internetes honlapján.