Hajszálnyi többségük lesz az ukrán narancsosoknak

Vágólapra másolva!
Mindössze két fős többsége lesz várhatóan az új ukrán kormánykoalíciónak. Sikerült ugyanis megállapodniuk a Nyugat-barátnak tartott politikai erőknek. A legtöbb szavazatot a Moszkvához húzó Viktor Janukovics pártja kapta, de a kormányalakításhoz ez várhatóan kevés lesz.
Vágólapra másolva!

A Nyugat-barát pártok hajszálnyi többséget szereztek az ukrán parlamentben a szeptember 30-án lezajlott, előre hozott választásokon. A hétfőn nyilvánosságra hozott hivatalos végeredmény szerint Julija Timosenko Tömbje 30,71 százalékot, Viktor Juscsenko elnök Mi Ukrajnánk-Népi Önvédelem pártja pedig 14,15 százalékot szerzett meg a szavazatokból.

Együttesen így 228 parlamenti helyet mondhatnak magukénak a 450-ből, azaz mindössze kettővel többet, mint amennyi minimálisan szükséghez a parlamenti többséghez. A narancsos erőkhöz kötődő pártok kedden írják alá a koalíciós megállapodást - derül ki a közleményből, amelyet hétfőn adott ki Viktor Juscsenko ukrán elnök hivatala.

A választók 34,37 százaléka adta voksát a Moszkva-pártinak tartott Viktor Janukovics kormányfő vezette Régiók Pártjára, 175 képviselői helyet biztosítva az oroszbarát pártnak. A Régiók Pártjának kommunista szövetségesei 27 mandátumhoz jutottak a szavazatok 5,39 százalékával.

A Volodimir Litvin volt házelnök által fémjelzett politikai erő, amelynek politikai hovatartozása továbbra is bizonytalan, 3,96 százalékot és ezzel húsz képviselői helyet szerzett meg. A Nyugat-barát tábor most udvarol ennek a politikai formációnak, hogy megszerezze támogatását, és megszilárdítsa vele bizonytalan többségét az oroszbarát tábor felett.

Juscsenko fogadta hétfőn Julija Timosenko Tömbjének és saját pártjának vezetőit, hogy kormánykoalíció alakítására ösztönözze őket. Juscsenko és Timosenko a 2004-es narancsos forradalom vezéralakjai voltak, de később hatalomba kerülve összekülönböztek.