Éjféltől elnök nélkül marad Libanon

Vágólapra másolva!
Bezárták az iskolákat, és a hadsereg is kivonult az utcákra, miután pénteken sem volt képes új elnököt választani a libanoni parlament. Emile Lahud jelenlegi államfő mandátuma péntek éjfélkor lejár, de a szembenálló politikai erők továbbra sem találnak elfogadható jelöltet a helyére. A feszült helyzetben az elnök bejelentette, hogy az alkotmány rendelkezésével szembeszállva a hadsereg vezetőjének fogja átadni a hatalmat.
Vágólapra másolva!

Immár ötödik alkalommal halasztotta el pénteken a libanoni elnökválasztást az ország parlamentje, mivel a kormányzó Nyugat-barát többség és a Szíria-barát ellenzék nem képes megállapodni Emile Lahud jelenlegi államfő utódjáról. Az új szavazást november 30-ra halasztották, az államfő mandátuma azonban péntek éjfélkor lejár, Libanon tehát legalább egy hétig államfő nélkül marad.

A halogatás oka, hogy az elnök megválasztásához kétharmados többség kell, a kormányon lévő erőknek azonban csak csekély többségük van a parlamentben - írja a BBC. Fennáll a veszélye annak, hogy konszenzusos elnökjelölt híján két egymással szemben álló politikai vezetés alakulhat ki az országban, és ismét fellángolhat az erőszak.

Amennyiben az elnöki mandátum lejártáig nem választanak új elnököt, a hatalom a jelenlegi Szíria-ellenes kormány miniszterelnökére, Fouad Siniorára száll. A kormánykoalíció közleményben figyelmeztette Lahudot, hogy éjfélig köteles elhagyni az elnöki palotát, különben alkotmánysértést követ el. Az elnök azonban közölte, hogy nem adja át a hatalmat a miniszterelnöknek, helyette a hadsereg első emberét, Michel Suleiman tábornokot teszi meg utódjának.

A BBC libanoni tudósítója szerint a feszültség kézzelfogható az utcákon, ahová a hadsereg is kivonult, és ellenőrző pontokat állítottak fel. Az iskolákat bezárták, a belügyminisztérium pedig további rendelkezésig felfüggesztett minden fegyvertartási engedélyt.