Elhalasztották a Kossuth téri tüntetők perét

Vágólapra másolva!
A bíróság ellen benyújtott elfogultsági kifogás miatt elhalasztották a Kossuth tériek perét. Az eljárásban Gonda László és több mint száz társa annak kimondását kérte, hogy a rendőrség jogszerűtlenül oszlatta fel tavaly október 23-án a Kossuth téri tüntetést, és jogellenes volt az aznap délutáni rendőri oszlatás is.
Vágólapra másolva!

Népes hallgatóság kísérte figyelemmel a hétfői tárgyalást, amelyen Grespik László, a felperesek jogi képviselője szerint a rendőrség jogszerűtlenül zárta le a Kossuth teret. Emlékeztetett arra, hogy a közelmúltban két, a strasbourgi emberi jogi bíróságon született ítélet is azt mondta ki, hogy a spontán tüntetés nem feloszlatható.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság képviselője viszont azzal érvelt, hogy a rendőrség eljárása jogszerű volt. Mint mondta, a rendőrség tavaly október 23-án, a rendezvény feloszlatásáról hozott közigazgatási határozatában nem vehette figyelembe az azóta született strasbourgi ítéleteket. A rendőrségnek az akkor hatályos jogszabályok alapján kellett meghoznia döntését, és aszerint fel kellett oszlatni a rendezvényt.

Az ügyvédek után szót kért az egyik, magát a perben beavatkozóként bejelentő férfi, aki a bíróság ellen elfogultsági kifogást jelentett be. A férfi beavatkozóként való perbevételét korábban - a közvetlen érdek hiánya miatt - a bíróság elutasította, de amíg nem születik erről jogerős döntés, joga van részt venni a tárgyaláson.

A beavatkozó szerint a bíróság nem független, hanem elfogult, mint mondta, sem fővárosi, sem vidéki bíróság nem képes objektíven elbírálni az ügyet. Véleménye szerint csak a strasbourgi és a hágai nemzetközi bíróságtól várható ez, és szükségesnek tartja, hogy ezek a fórumok soron kívüli eljárásban hozzanak döntést.

A beavatkozó bíróság elleni elfogultsági kifogásához csatlakozott két felperes is. Egyikük azzal indokolta a bíróság elfogultságát, hogy a tanácsnak tagja egy olyan bíró is, aki korábban - más ügyben - már hozott olyan döntést, amely az alperes számára kedvező volt. Ezt a bejelentést a hallgatóság tapssal fogadta.

Koltai György, a bírói tanács elnöke az elfogultsági indítvány miatt a tárgyalást elhalasztotta. A tárgyalás befejezését követően a tárgyalóteremből távozó felperesek és a hallgatóság hangos vitát folytatott a történtekről a bíróság folyosóján.