Vádat emeltek Malina Hedvig ellen

Vágólapra másolva!
Vádat emelt a szlovák rendőrség azzal a szlovákiai magyar diáklánnyal szemben, aki azt állította, hogy tavaly augusztusban azért verték meg, mert magyarul beszélt. Malina Hedviget a szlovák hatóságok hamis tanúzással és hamis eskütétellel vádolják, amiért akár öt év szabadságvesztésre is ítélhetik. Közben újabb oknyomozó riport jelent meg a szlovák médiában, amely kétségbe vonja a hatóság verzióját.
Vágólapra másolva!

A szlovák rendőrség hétfőn hamis tanúzás és hamis eskü gyanúja miatt vádat emelt Malina Hedvig ellen. A Nyitrán tanuló csallóközi egyetemista korábban azt állította, hogy tavaly augusztusban két ismeretlen bőrfejű azért verte meg, mert magyarul beszélt, a blúzára pedig magyarellenes feliratokat írtak.

A szlovák rendőrség tavaly szeptemberben az ügyet azzal zárta le, hogy a lány a történetet csak kitalálta, és csak színlelte, hogy megverték. A lány ellen még novemberben eljárást indítottak "hamis tanúvallomás és hamis eskü" gyanúja miatt, egy ismeretlen feljelentése alapján, ez az eljárás jutott el a vádemelésig. Ha a bíróság bűnösnek találja, akár öt évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik.

A magyar egyetemista továbbra is kitart amellett, hogy megverték, decemberben a szlovák alkotmánybírósághoz fordult, mert szerinte sérültek a jogai a hivatali eljárás miatt. Az ügynek diplomáciai jelentősége lett, előbb Gyurcsány Ferenc szólította fel a szlovák hatóságokat arra, hogy tegyenek a magyarellenes incidensek ellen, majd a szlovák kormányfő, Robert Fico személyesen jelentette be, hogy a nyomozók szerint a nyitrai esetnek nem volt etnikai háttere.

Ártatlan áldozat egy szlovák hetilap szerint

A Tyzden című szlovák hetilap legújabb száma terjedelmes oknyomozó riportban idézi fel a Malina Hedvig történetét, és olyan összefüggéseket tár fel, amelyek a lány igazmondását erősítik, és megkérdőjelezik a szlovák rendőrség szavahihetőségét - írta az MTI.

"Ha a rendőrség igazat mond, akkor Malina Hedvig Szlovákia újkori történetének a legnagyobb hazudozója. Ha azonban a rendőrség és politikai vezetés nem mond igazat, akkor ez az ártatlan lány annál is nagyobb áldozat, mint amilyen a volt köztársasági elnök elhurcolt fia volt. A sokkoló megállapítások szerint Malina Hedvig nem hazudik" - olvasható a lap nyolcoldalnyi terjedelmű írásának bevezető soraiban. A Tyzden három munkatársa május 9-én találkozott Malina Hedviggel, aki egy ideje minden nyilatkozattól elzárkózik.

A most megjelent cikkben rámutatnak az ügy elvarratlan szálaira, és egy tekintélyes szlovák pszichiátert is megszólaltnak, aki megvizsgálva a lányt arra jutott, hogy nem hazudik. A hetilap eddig ismeretlen körülményeket is feltár, például azt, hogy három hónappal a történtek után valaki - akinek volt kulcsa - behatolt, és feldúlta Malina Hedvig barátjának a lakását, később pedig a lakásról készült fotókat egy távolsági autóbuszon két ismeretlen úgy nézegette, hogy a lány mindenképp láthassa. A lány állítása szerint ezekről eddig azért hallgatott, mert az gondolta, senki nem hinne neki, miután hazudozónak tüntették fel. A lapnak azt nyilatkozta, hogy tönkretették az életét.

Készült már a szlovák médiában egy oknyomozó riport, amely szintén kétségeket támasztott a hivatalos verzióval szemben. A szlovák közszolgálati tévé (ST) még tavaly októberben számolt be az ügyről, miután a lány ügyvédje hiába fordult a szlovák legfőbb ügyészhez, amiért a nyomozással kapcsolatos panaszukat elutasították. A riporterek áttanulmányozták a nyomozás anyagait, és kiderítették: azon a sajtótájékoztatón, amelyen kitalációnak minősítették a verés történetét, Robert Kalinák belügyminiszter olyan bizonyítékokat hozott fel, amelyek a kihallgatási jegyzőkönyvben egyáltalán nem szerepelnek.

[origo]/MTI