Berezovszkijért odaadnák a kémgyilkosság gyanúsítottját

Vágólapra másolva!
Megkapták az orosz hatóságok a britek kérelmét, hogy adják ki Andrej Lugovojt, akit Alekszader Litvinyenko tavaly őszi meggyilkolásával gyanúsítanak Londonban. Lugovojt Moszkva nem adná ki simán, esetleg a régóta keresett Borisz Berezovszkij mágnásért cserébe, amibe viszot a britek nem mennének bele.
Vágólapra másolva!

Az orosz főügyészség megkapta a brit igazságszolgáltatás kérelmét Andrej Lugovoj állambiztonsági tisztből lett üzletember kiadására. A férfit egykori ügynöktársa, Alekszandr Litvinyenko londoni megmérgezésével gyanúsítanak a britek.

"Ma megérkeztek a főügyészségre a Lugovoj kiadatásának kérelmével kapcsolatos anyagok" - közölte hétfőn egy főügyészségi szóvivő. Előzőleg az orosz külügyminisztérium megerősítette, hogy a moszkvai brit nagykövetségtől átvette a dokumentumokat, és továbbította azokat.

Oroszország mind ez ideig elutasította Lugovoj kiadását, és legfeljebb hazai bíróság elé állítására mutatott hajlandóságot, ha bűnösségét Nagy-Britannia megfelelő bizonyítékokkal támasztja alá. A brit főügyész úgy ítélte meg, hogy a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján Lugovoj megvádolható. Lugovoj maga tagadja bűnösségét, és a vádakat politikai indíttatásúnak nevezte.

Az orosz alsóház biztonsági bizottságának elnöke nem zárta ki azt az orosz médiában sűrűn latolgatott lehetőséget, hogy Lugovojt valamiképpen kicserélhetnék Borisz Berezovszkij brit menedékjogot élvező ex-oligarchára. A mágnás kiadását a Kreml makacsul szorgalmazza. "Minden lehetséges" - mondta Vlagyimir Vasziljev hétfőn a moszkvai sajtó képviselőinek. Egy brit ügyészségi szóvivő ugyanakkor ismét kereken elvetette a Lugovoj-Berezovszkij csere gondolatát.