Ügynökvád miatt vizsgálják a varsói érseket

2007.01.03. 21:13

Két vizsgálat is indult szerdán Lengyelországban az új varsói érsekkel szembeni ügynökvádak tisztázása érdekében.

Wojciech Wielgust, a lengyel főváros december elején kinevezett új katolikus érsekét a Gazeta Polska című jobboldali hetilap a múlt hónap végén azzal vádolta meg, hogy hajdanán együttműködött a kommunista titkosrendőrséggel (SB).

Az első vizsgálatot egy egyházi bizottság folytatja le, amely az SB-vel együttműködő egyházi személyek múltjának feltárásával foglalkozik. Wielgus, aki a tervek szerint vasárnap lép hivatalba, maga is kérte a testületet, hogy vizsgálja ki a vele szemben felhozott vádakat.

A második vizsgálatot Janusz Kochanowski emberi jogi biztos (ombudsman) jelentette be, akit jobboldali szenátorok hívtak fel az új érsek jó hírének megvédésére.

Wielgus határozottan elutasította a Gazeta Polskában megjelent állításokat, XVI. Benedek pápa pedig teljes bizalmáról biztosította Varsó új érsekét.

Tomasz Sakiewicz, a Gazeta Polska főszerkesztője az ügynökvád közzétételekor a lap internetes honlapján azt írta: olyan dokumentumokhoz jutottak hozzá, amelyek azt bizonyítják, hogy az érsek húsz éven át "odaadóan" együttműködött az SB-vel, és jelentéseit "Adam" álnéven írta.

A Wprost című hetilap szerdán újabb váddal állt elő. Azt állította, hogy hozzájutott Wielgus beszervezési nyilatkozatához, amelyben az egyházi személyiség 1973-ban beleegyezett az SB-vel való együttműködésbe.  "Szürke" fedőnévvel írt jelentéseket, külföldön dolgozó lengyel papokról szolgáltatott információkat, cserébe a kommunista titkosrendőrség előmozdította egyházi karrierjét - írta a Wprost.