Lazulhat 45 év után a Kuba elleni embargó

2007.01.20. 10:34

Az amerikában élő kubaiak nagyobb utazási szabadását, az oktatási együttműködést sújtó korlátozások eltörlését és a szigetország elleni kerekedelmi embargó megszűntetését szorgalmazzák demokrata párti képviselők.

Amerikai törvényhozók megpróbálják elérni az új, demokrata párti vezetés alatt álló kongresszusban, hogy könnyítsenek a Kubát elleni szankciókon. Bill Delahunt demokrata párti képviselő elmondta, hogy első lépésként azt szeretnék, ha megszüntetnék az Egyesült Államokban élő 1,2 millió kubait sújtó utazási tilalmat. Jelenleg háromévente egyszer utazhatnak az amerikai kubaiak a szigetországba, és a Bush-kormányzat korlátozta a pénzátutalások nagyságát is. 

Delahunt azt akarja elérni, hogy az érintettek bármikor utazhassanak Kubába. Bízik abban, hogy a kongresszus még az idei évben elfogadja ezt a javaslatot. A Kuba ellen 1962-ben bevezetett szankciókat ellenző Delahunt és társai azt is szeretnék, ha az Egyesült Államok eltörölné az oktatási együttműködésre kivetett korlátozásokat és megszüntetné a kereskedelmi embargót. Jose Serrano republikánus képviselő két héttel ezelőtt terjesztett be törvényjavaslatot, amelyben a kereskedelmi embargó teljes körű megszüntetését indítványozta.

A Kuba elleni szankciók enyhítésére tett korábbi kísérletek kudarcba fulladtak a képviselőházban. A Kuba elleni keményvonalas politika egyik vezető republikánus politikusa, a floridai Lincoln Diaz-Balart kétségesnek nevezte, hogy a képviselőházban összegyűlik annyi szavazat, amely elegendő George Bush elnök vétójának hatálytalanítására. Leszögezte, hogy az embargó addig fennmarad, amíg Kubában szabadon nem engedik a politikai foglyokat és demokratikus választásokat nem tartanak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK