Az FBI és az amerikai rendőrség is nyomoz, miután rálőttek Paul Joyalra, az orosz hírszerzés egyik amerikai szakértőjére Washingtonban. Az incidens néhány nappal azután történt, hogy Joyal azt mondta: Moszkvának szerepe volt Alekszandr Litvinyenko ex-KGB-ügynök londoni meggyilkolásában.

Néhány órával azt követően, hogy egy volt KGB-s tábornokkal találkozott a washingtoni Nemzetközi Kémmúzeum előtt, Paul Joyal, a Kremlt nyíltan bíráló Oroszország-szakértő olyan cselszövés középpontjában találta magát, mint amilyet tanulmányozni szokott: marylandi otthona előtt rálőttek - írja az International Herald Tribune. Joyal súlyosan megsérült, de állapota a hétvégére stabilizálódott.

Az eset csütörtök éjszaka történt, de az incidens csak most vált ismertté a sajtó előtt. Néhány nappal korábban Paul Joyal a Dateline NBC című tévéműsorban azt mondta, hogy "minden Kremlt bíráló számára azt üzenték: nem számít ki vagy, hol vagy, megtalálunk, és akár a legborzalmasabb módon elhallgattatunk".

Joyal Alekszandr Litvinyenko volt KGB-ügynök haláláról beszélt, akit novemberben radioaktív polóniummal mérgeztek meg Londonban. Litvinyenko nyíltan bírálta Vlagyimir Putyin orosz elnököt és az orosz titkosszolgálatokat. Halála előtt Litvinyenko és társai a Kremlt vádolták a gyilkossággal, Moszkva azonban tagadta, hogy köze lenne a bűntényhez.

Paul Joyal ügyében az FBI segítségével az amerikai rendőrség nyomoz, de egyelőre nem nyilatkoztak arról, hogy véletlen egybeesésnek tartják-e a marylandi támadást, vagy megtorlásnak a szakértő tévészereplése miatt. A szövetségi hatóságok arra hajlanak, hogy az eset egyszerű bűncselekmény, és nincs köze Joyal Oroszországról vallott nézeteihez - írta a Herald Tribune.

A párizsi kiadású amerikai lap szerint a helyszínen talált nyomok nem utalnak profikra. A volt KGB-tábornok, Oleg Kalugin, akivel Joyal találkozott a támadás előtt és a 90-es években üzlettársa is volt, azt mondta: "nem valószínű, hogy az ügynek nemzetközi vonatkozása lenne".