Brit matrózokat ejtetek foglyul az irániak

2007.03.23. 14:44

Brit tengerészeket ejtettek foglyul iráni katonák pénteken az irak-iráni határon húzódó vízi útvonalon. A 15 tengerészt akkor kapták el, amikor a közelben állomásozó hadihajóról egy kisebb naszád indult ellenőrizni egy gyanús hajót.

Tizenöt brit haditengerészt ejtették foglyul pénteken iráni katonák - írja a brit védelmi minisztériumra hivatkozva a BBC. A tengerészeket helyi idő szerint péntek délelőtt fél 11-kor fogták el, amikor az irak-iráni határon húzódó vízi úton hajóztak.

Az incidens akkor történt, amikor a brit királyi haditengerészet Cornwall nevű hajójáról két naszád indult egy kisebb hajó ellenőrzésére. Azt akarták kideríteni, hogy a gyanús hajóval olajat csempésznek-e. Az ellenőrzés közben érkezett a helyszínre egy iráni járőrhajó, amelynek legénysége fegyverrel kényszerítette a brit katonákat iráni területre.

A Brit Királyi Haditengerészet közölte: megtesznek mindent, hogy elérjék a tengerészek szabadon bocsátást. A brit kormány azonnal a londoni külügyminisztériumba kérette az iráni nagykövetet, hogy magyarázatot követeljen a Londonban súlyosnak minősített incidensre.

Két éven belül másodszor történik hasonló eset a térségben: az iráni Forradalmi Gárda egységei 2004 nyarán nyolc brit haditengerészt fogtak el szintén ezen a vízi útvonalon. Akkor négynapi diplomáciai alkudozás után sikerült elérni a brit katonák szabadon engedését.

[origo]/MTI