Hazaárulással vádolják a kongói ellenzéki vezért

2007.03.23. 18:12

Hazaárulással vádolják és elfogatóparancsot adta ki az elnökválasztáson alulmaradt Jean-Pierre Bemba ellen a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Bemba Dél-Afrika kinshasai nagykövetségére menekült. Eközben már legkevesebb 12 halálos áldozata van a Bemba hívei és az elnöki gárda katonái között csütörtök óta tartó összecsapásoknak - közölték pénteken kórházi források.

A kinshasai főügyész pénteken elfogatóparancsot adott ki Jean-Pierre Bemba vesztes elnökjelölt ellen, akit hazaárulással vádolnak.Állítólag a hadsereg egyes elemeit saját céljaira használta fel. A főügyész szerint az ország alkotmánya értelmében hazaárulást követ el, aki félkatonai szervezeteket vagy magánhadsereget hoz létre. Hozzátette, Bembát nem mentesíti szenátori tisztsége, és az sem, hogy a volt lázadóvezér a Dél-afrikai Köztársaság nagykövetségén kapott menedéket.

Eközben már 12 halálos áldozata és 27 sérültje van a csütörtök óta tartó harcoknak a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Füstoszlopok gomolyogtak a város fölött egy olajfinomító és Jean-Pierre Bemba vesztes elnökjelölt otthona térségében. Az afrikai országban állomásozó ENSZ-békefenntartók egyik illetékese szerint egy belvárosi szállodát kifosztottak. Bemba a dél-afrikai külképviseletről nyugalomra intette Kinshasa lakosságát. "Remélem, a másik fél is megértette, hogy a harcok leállítására van szükség" - fogalmazott a lázadóvezér.

A Kongói Demokratikus Köztársaságban (volt Zaire) tavaly októberben tartották az évtizedek óta első szabad elnökválasztást, amely mérföldkőnek számított a négymillió áldozatot követelő, 1998-2003-as háborút követő békefolyamatban. A választáson Joseph Kabila elnök - a néhai lázadóvezér, Laurent Kabila fia - legyőzte kihívóját, Jean-Pierre Bembát, aki a legfelsőbb bíróság érvényes döntéséig csalásra hivatkozva nem volt hajlandó elfogadni a szavazás eredményét.

Kabila a minap felszólította Bembát, hogy megállapodásukkal összhangban 12 fős testőrségre karcsúsítsa több ezer fős "magánhadseregét". Bemba fegyveres követői azonban nem engedelmeskednek, és a megadott határidőre nem vétették fel magukat a kormányhadseregbe. Ezzel szemben Bemba fegyveres hívei csütörtökön Kinshasában az utcára vonultak, és összecsaptak az elnöki gárda katonáival.

(MTI)

KAPCSOLÓDÓ CIKK