Első osztályon repülnek haza a brit tengerészek

2007.04.05. 7:09

Már a repülőn ülnek a brit tengerészek, akik miatt komoly diplomáciai vita alakult ki London és Teherán között. Szabadon bocsátásásukat az iráni elnök jelentette be szerdán, váratlan, ünnepi gesztusként.

Csütörtökön reggel hazaindultak Londonba az iráni fogságukból kiszabadult brit tengerészek. A 15 katona a teheráni Mehrebád repülőtérről indult a British Airways járatával. Szabadon engedésüket előző nap, a brit népnek szánt ajándékként jelentette be Mahmúd Ahmadinezsád iráni államfő.

Egy magát megnevezni nem kívánó diplomata szerint a 15 tengerész (14 férfi és egy nő), valamint a teheráni brit nagykövetség néhány alkalmazottja számára lefoglalták a gép első osztályát, és a londoni leszállásig nem engedik közelükbe a médiát.

Az iráni hatóságok azzal vádolták a briteket, hogy hajójukkal megsértették a Satt-el-Arabon az iráni felségvizeket. Ezért Teherán beismerést és bocsánatkérést várt Londontól a tengerészek szabadon bocsátása fejében, végül azonban elállt ettől a követeléstől. Ahmadinezsád elnök Mohamed próféta március 30-i születésnapja és Húsvét ünnepe alkalmából kegyelmezett meg a foglyoknak.

A tengerészgyalogosok ügye komoly diplomáciai feszültséget okozott a két ország között az elmúlt napokban. Mindkét oldalról kemény hangon bírálták a másik felet, Tony Blair brit miniszterelnök egyik nyilatkozatában óvatosan bár, de megfenyegette a teheráni vezetést. A vita megoldása váratlan fordulatnak tekinthető, hiszen a nyilatkozatháború után kedden jelentették be, hogy tárgyalások kezdődnek az ügyben, és úgy tűnt, hogy a komoly feszültséget kiváltó ügy nem oldható meg könnyen.

MTI/[origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKK