Ismét megrongálták Petőfi pozsonyi szobrát

2007.04.21. 15:17

Ismeretlenek rongálták meg a pozsonyi Petőfi-szobrot. A költő kivont kardját elvitték, a szobor körül márványtöredék hevert a földön szétszórva. A Szlovákiában tartózkodó Szili Katalin házelnök a szlovák házelnök segítségét kéri, hogy a jövőben ne kerüljön sor a szombatihoz hasonló rongálásra.

Egyértelműen szándékos pusztításnak látszik a pozsonyi Petőfi-szobor ellen elkövetett támadás: az ismeretlen tettesek valamilyen eszközzel levágták a költő és a múzsáját jelképező szoboralakok kezét, a március 15-i koszorúkból pedig a szlovák nemzeti jelképet formáló kettőskeresztet építettek a szobor előtt. Az MTI pozsonyi tudósítójának értesülése szerint aligha férhet hozzá kétség, hogy szándékos szoborgyalázás, egyértelmű roncsolás történt, mert a jelzett csonkolásokon túlmenően a szobor minden sérülékenyebb részét lefaragták.

A költő kivont kardját elvitték, a kőhárfa és számtalan márványtöredék a földön szétszórva hever a szobor körül, a koszorúk sokaságából épített kettőskereszt pedig egyértelmű üzenetként olvasható, ez lévén a szlovák államiság szimbóluma - vélekednek a helyszínen tartózkodó szemtanúk.

Egyes vélemények szerint az ismeretlen szoborrongálók Szili Katalin háromnapos felvidéki körütazásának óráira időzítették a szobor elleni támadást. Szili Katalin házelnök sajnálatosnak nevezte a pozsonyi Petőfi-szobor megrongálását, az esetről pedig vasárnapi találkozóján is egyeztetni fog szlovák kollégájával. Az Országgyűlés elnöke háromnapos felvidéki útjának szombati napján nyilatkozott a távirati iroda helyszíni munkatársának Rimaszombatban.

Az Országgyűlés elnöke elmondta, hogy Pavol Paska szlovák házelnök segítségét fogja kérni vasárnapi találkozójukon annak érdekében, hogy a jövőben ne kerüljön sor a szombatihoz hasonló rongálásra. Szili Katalin emlékeztetett, hogy nem egyedi esetről van szó: a pozsonyi Petőfi-szobrot már többször megrongálták, a rozsnyói Kossuth-szobornál elhelyezett koszorúkat pedig széthordták. "Addig fogunk Kossuth-szobrot koszorúzni és addig fogjuk Petőfi kardját megcsináltatni, amíg végül megőrzik és nem fogják megrongálni" - mondta. Az MTI azon kérdésére, hogy lát-e összefüggést pénteki pozsonyi látogatása és a szoborrongálás között, Szili Katalin kijelentette, hogy szerinte nincs összefüggés a két esemény között.
  
Petőfi Sándor pozsonyi szobra csak az 1911-es felavatást követő évtizedben állhatott háborítatlanul a város központi terén. Csehszlovákia megalakulása után a szobrot bedeszkázták, évtizedekig egy istállóban hevert, majd egy félreeső ligetben ismét felállították. Ezen a helyen a következő évtizedek alatt a szobor számos csonkolást és gyalázást ért meg, mígnem hat éve létrejött az emlékbizottság, amely az óvárosi önkormányzat hozzájárulásával kijárta, hogy a szobor új, védettebb helyre kerüljön. Időközben Petőfi szobrát közadakozásból, szlovák és magyar kormányzati hozzájárulással felújították, a város egyik védett díszkertjében állították fel, ahol most az eddigi legsúlyosabb rongálást kellett elszenvednie.