Bush háborús koordinátort nevezett ki

2007.05.16. 1:38

George Bush amerikai elnök iraki és afganisztáni "háborús koordinátort" nevezett ki kedden - számolt be az ABC televízió.

Az 54 éves Douglas Lute altábornagy - amennyiben a szenátus jóváhagyja a kinevezést - az Egyesült Államok iraki és afganisztáni háborús politikáját lesz hivatott összefogni. A Fehér Ház egy névtelenséget kérő tisztviselője úgy tájékoztatott, hogy Lute tábornok Bush elnök helyettes nemzetbiztonsági tanácsadója lesz Irak és Afganisztán ügyében.

A demokrata ellenzék már hetekkel ezelőtt bírálta a háborús koordinátor kijelölésének tervét azon az alapon, hogy mi szükség van egy ilyen posztra, amikor az amerikai fegyveres erők főparancsnoki tisztét az elnök tölti be, így a háborús politika irányítása az ő feladata.

Douglas Lute eddig a Pentagonban, a vezérkari főnökök egyesített bizottságánál dolgozott műveleti igazgatóként. Új feladata szerint közvetlenül Bush elnöknek fog jelenteni a háborúk ügyében, szorosan együttműködve Stephen Hadley nemzetbiztonsági főtanácsadóval.

A The Washington Post korábban arról írt, hogy a Fehér Ház megkeresését legalább három nyugállományú négycsillagos tábornok visszautasította. Azért nem vállalták el a nagy felelősséggel járó háborús koordinátori kinevezést, mert szerintük a kormány mind nehezebben tudja meggyőzni igazáról a hadsereg magas rangú vezetőit az ötödik éve tartó népszerűtlen iraki háborúban.

A Fehér Ház mind kisebb támogatottságú háborús politikájához kapcsolódik, hogy Chuck Hagel republikánus szenátor ugyancsak kedden arra hívott fel: az ENSZ jelöljön ki nemzetközi közvetítőt Irak ügyében a politikai rendezés elérésére.

A szenátor - aki szerint az iraki háború a legnagyobb amerikai külpolitikai baklövés Vietnam óta - úgy látja, hogy az amerikai katonák jelenléte csak fokozza az erőszakot és elkeseredést az arab államban. Az elnökjelöltségre pályázó Hagel kifejtette: Amerika szinte már azonossá vált az iraki háborúval, Irak és a Közel-Kelet népei megszálló hatalomnak tekintik, ezért sem képes eloszlatni a zűrzavart.

KAPCSOLÓDÓ CIKK