A várakozásnak megfelelően újraválasztották pártelnökké Vladimir Meciart a Néppárt - Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (LS-HZDS) nyitrai tisztújító közgyűlésén. Meciarnak a párt fennállása óta most először lett volna ellenjelöltje, Viliam Veteska azonban váratlanul meg sem jelent a pártfórumon. Végül mégis kiállt valaki ellene, de szavazatot sem kapott.

Meciarnak a voksoláson Tibor Mikus, a Szlovák Villamos Művek volt vezérigazgatója, az LS-HZDS nagyszombati területi pártszervezetének vezetője volt az egyetlen vetélytársa, de egyetlen szavazatot sem kapott. A 240 küldött közül 217-en választották újra a pártalapítót.

A régi-új pártelnök eredeti kihívója, Viliam Veteska meg sem jelent a közgyűlésen, mert előzőleg váratlanul kórházba szállították. A kihívó ellenére még a tisztújítás előtt senki sem valószínűsette a több mint tizenhat éve fennálló párt vezetőcseréjét. Lapvélemények és elemzők egyhangúlag egyetértettek abban, hogy Meciar örök időkre az általa alapított - most Robert Fico kormányában koalícióspartner-szerepet betöltő - párt vezére marad.

Az egyik eddigi alelnök, Viliam Veteska önjelölése meglepetésnek számított. A jelek szerint a távolmaradását váratatlan kórházba vonulással indokoló Veteska a parlament alelnöki székében sem maradhat sokáig.

A SME című szlovák liberális polgári napilap korábban azt írta, hogy Meciar újabb diadala pontosan ugyanolyan szokványos győzelem lesz majd, mint az előzőek voltak: a párt egyre jelentéktelenebbé silányul és egyre jobban a közlét peremére sodródik.