Olmert közvetlen tárgyalásra hívta fel a szíriai elnököt

Vágólapra másolva!
Közvetlen tárgyalásra hívta fel Bassár el-Aszad szíriai államfőt hétfőn Ehud Olmert izraeli kormányfő egy televíziós nyilatkozatában. Olmert az al-Arabíja szaúdi műholdas tévének nyilatkozott, amiből részleteket közölt a Tízes Csatorna izraeli tévéadó.
Vágólapra másolva!

Olmert az interjúban - szavait a szíriai elnökhöz intézve - közölte: Aszad tudja, hogy az izraeli kormányfő kész a közvetlen tárgyalásra, s a szíriai elnök ragaszkodik ahhoz, hogy csak az Egyesült Államokkal tárgyal. Olmert idézett egy George Bush amerikai elnöknek tulajdonított kijelentést, miszerint Bush viszont nem kíván Olmert és Aszad között közvetíteni. "Ha tárgyalni akar, akkor üljön le és beszéljen" - szólította fel Olmert az éter hullámain keresztül a szíriai államfőt.

A megbeszélés lehetséges helyszínét firtató kérdésre Olmert úgy válaszolt, hogy kész bárhol találkozni Aszáddal, ahol ez utóbbi óhajtja.

Izrael és Szíria az Egyesült Államok védnökségével korábban béketárgyalásokat folytatott egymással, ám a megbeszélések 2000 januárjában az Izrael által 1967-ben elfoglalt, majd 1981-ben bekebelezett Golán-fennsíkkal kapcsolatos nézeteltérések miatt megszakadtak. A szíriai külügyminiszter múlt kedden viszont közölte, hogy Damaszkusz fel kívánja újítani béketárgyalásait a zsidó állammal.