Tízezrek követelték a német kivonulást Afganisztánból

Vágólapra másolva!
A német fővárosban több tízezren tüntettek szombaton azért, hogy vonják ki az Afganisztánban állomásozó német kontingenst. Angela Merkel kancellár szerint azonban az afgán szerepvállalás Németország biztonsága miatt is fontos, ezért meg kell hosszabbítani a német katonák küldetését. A kérdésről októberben szavaz a Bundestag.
Vágólapra másolva!

Mintegy tízezer tüntető követelte szombaton Berlinben az Afganisztánban állomásozó német katonai kontingens kivonását. A több baloldali és pacifista szervezetek által rendezett megmozdulás békésen zajlott, a parlamenti pártok közül csak a Baloldal pártjának néhány képviselője jelent meg a demonstráción. Több résztvevő az afganisztáni háborút a vietnami háborúhoz hasonlította, s azzal vádolta a politikusokat, hogy megtévesztik a lakosságot.

Ezzel szemben Angela Merkel kancellár szokásos szombati videóüzenetében ismét azt hangoztatta, hogy az afganisztáni szerepvállalásnak nincs alternatívája. Merkel szerint a nemzetközi békefenntartás nemcsak az afgán népet segíti, hanem nélkülözhetetlen Németország biztonsága szempontjából is, ezért az ott állomásozó Bundeswehr-kontingens mandátumának meghosszabbításának fontosságát hangsúlyozta.

A Bundestag októberben szavaz a több mint háromezer katonából álló kontingens megbízatásának újabb egy évre történő meghosszabbításáról. A küszöbönálló szavazást az elmúlt hetekben a parlamentben éles vita előzte meg, a konzervatív-szociáldemokrata kormánykoalíció a mandátum meghosszabbítását sürgeti, míg az ellenzéki pártok megosztottak a kérdésben. A korábbi megbízatás értelmében a német kontingens csak északon teljesíthet szolgálatot, s nem vehet részt az ostromlottabb délen zajló hadműveletekben.