Rendőrök ezrei tüntettek Prágában

Vágólapra másolva!
Több ezer cseh rendőr és belügyminisztériumi alkalmazott követelte a rendőrségi szolgálatról szóló törvény megváltoztatását szombaton délután egy prágai tüntetésen. A kifogásolt törvény többek között 150 ingyenes túlórát ír elő a dolgozóknak.
Vágólapra másolva!

Sípokkal és plakátokkal vonultak fel a rendőrök és a belügyminisztériumi dolgozók a prágai Óvárosi téren, hogy egy január 1-je óta érvényben lévő törvény ellen tiltakozzanak. A több ezer tüntető mindenekelőtt azt kifogásolja, hogy rendőrségi szolgálatról szóló törvény szerint az első 150 túlórát ingyen kell leszolgálniuk. Ugyancsak nem értenek egyet a vasárnapi és ünnepnapi szolgálatok, ügyeletek anyagi térítésének új módjával, amely szerintük nagyon kedvezőtlen az alkalmazottak számára.

A tiltakozó akció legfőbb szervezője, az USB rendőri szakszervezet szerint az új szolgálati törvény több esetben a rendőrök és a belügyi alkalmazottak jogait is megsérti, s ezért haladéktalanul módosításra szorul. Az USB azt állítja, hogy az új törvény alapján csökkent a rendőrök reálbére, s ez az oka annak, hogy az év folyamán mintegy 6-7 ezer rendőr hagyta ott a testületet.

Ivan Langer belügyminiszter viszont a héten úgy nyilatkozott: a szakszervezetek állítása nem igaz; a minisztérium kimutatása szerint a rendőrök 94 százalékának az új törvény alapján emelkedett a bére. A rendőrök viszonylag nagyarányú távozása a testülettől, amelyet a miniszter beismert, szerinte nem függ össze az új törvénnyel. "A kedvezőtlen folyamat a nyári hónapokban leállt, s az utóbbi időben már új embereket vettünk fel a rendőrség kötelékébe" - jelentette ki a közszolgálati televízióban Langer.

A szombati tiltakozáshoz a tűzoltók és a fegyőrök szakszervezeteinek a képviselői is csatlakoztak, a rendőri szakszervezeti szövetségek csúcsvezetése azonban nem támogatta a megmozdulást. Idén ez már a harmadik tiltakozó akció az új rendőrségi szolgálatról szóló törvény ellen. A belügyminiszter a törvény megváltoztatását ismételten indokolatlannak minősítette és elutasította.