Kína elismerte: gond van a nagy gáttal

Vágólapra másolva!
Elismerte a kínai vezetés, hogy komoly környezeti kockázatot jelent a Nagy Fal építése óta legnagyobb beruházásként emlegetett Három szoros-gát. A hatalmas víztározó partvidékét és gátjait hullámzás pusztítja, a folyó alsóbb szakaszán épített védműveket pedig a leeresztett víz roncsolja. Ha nem kezelik a gondokat, környezeti katasztrófa fenyeget.
Vágólapra másolva!

Környezeti katasztrófa fenyegeti a kínai ipari és gazdasági fejlődés egyik szimbólumának is tekintett Három szoros-gátat - állapította meg egy politikai vezetők és szakértők részvételével zajlott konferencia Vuhanban. Számottevően ártalmas hatással van a környezetre - vonták le a gáttal kapcsolatos következtetést a konferencián, jóllehet a kínai vezetés korábban kitartóan érvelt amellett, hogy a több mint egymillió ember kitelepítésével járó gátépítés és a rajta 2005-ben, majd idén megindult áramtermelő turbinák működése biztonságos - jelentette az Új Kína hivatalos kínai hírügynökség.

Mostanra azonban kiderült, számos tényezővel nem számoltak. A vízi erőmű ugyan annyi energiát termel majd, amelyet csak 100 millió tonna szén-dioxid elégetésével lehetne nyerni, és a gát segítségével sikerült megfékezni a Jangce alsó folyásán pusztító áradásokat is, a várhatóan katasztrofális környezeti pusztítás kétségessé teszi, hogy megérte-e a beruházás. "Ha nem történnek megelőző intézkedések, a vállalkozás könnyen katasztrófába fulladhat" - állapították meg VWuhanban.

Ott vannak például a gyakori földcsuszamlások a gát partvidékén. A hatalmas mennyiségű föld vízbe csúszása esetenként 50 méter magas hullámokat kelt, amelyek tovább pusztítják a szemközti partot. Tan Ki-vej, a gát által veszélyeztetett Csungking polgármestere szerint a víztározó partvidékén 91 helyszínen omlott be a part, és 36 kilométernyi partszakaszt mosott alá a hullámzás. Más megszólalók szerint a tározóból leeresztett víz nagyban roncsolja a lejjebb a folyó mentén felhúzott védőgátakat.

A szakértők jelezték, jelentősen romlott a Jangce mellékfolyóinak vízminősége is, sok helyen ütött ki káros algavirágzás, vízinövény-burjánzás.

A beruházás egyik vezetője szokatlan őszinteséggel jegyezte meg: "Semmiképp nem lankadhat figyelmünk... könnyen feláldozhatjuk környezetünket múlandó gazdasági növekedésünk oltárán". Még Ven Csi-pao, a kínai miniszterelnök is elismerte, hogy kezelni kell a ökológiai és környezeti problémákat.