87 olyan politikai foglyot engedtek szabadon Mianmarban, akiket az elmúlt hetek kormányellenes tüntetésein vettek őrizetbe. Többek között az ellenzéki párt politikusait, buddhista szerzeteseket és a diákokat engedtek ki a katonai rezsim börtöneiből.

A mianmari (korábban burmai) katonai rezsim szabadon bocsátott 87 olyan foglyot, akiket az elmúlt hetek kormányellenes tüntetésein vettek őrizetbe. Elengedték többek között az ellenzéki Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) több mint 50 tagját, 12 buddhista szerzetest és 14 diákot.

A mianmari hivatalos tömegtájékoztatás szerint tízen meghaltak, amikor a hadsereg egy hónappal ezelőtt leverte az elmúlt két évtized leghevesebb kormányellenes megmozdulását. A nyugati kormányok szerint a valódi veszteség ennél jóval nagyobb lehet. A rezsim közlése szerint csaknem 3 ezer civilt és buddhista szerzetest tartóztattak le, majd közülük néhány százat a kihallgatás után elengedtek.

Több azt gyanítják, hogy az országot irányító tábornokok a rangúni börtönökből a politikai foglyokat az ország távoli sarkaiba szállítattják, az ENSZ mianmari különmegbízottjának, Ibrahim Gambarinak a novemberi látogatása előtt. Gambari hat ázsiai országot felölelő körútja végén utazik Mianmarba, hogy rábírja a rezsimet a házi őrizetben lévő ellenzéki vezetővel, Aung Szan Szú Kjivel (Aung San Suu Kji) való tárgyalásra.