Testőr végzett egy emberrel Irakban

2007.11.12. 13:11

Ismét halálos áldozata van Irakban egy incidensnek, amelyben egy amerikai biztonsági magáncég vett részt. Részletek nem ismertek, így nem tudni, hogy az eset mennyiben hasonlít a Blackwater nevű cég gyanús ügyeihez.

"Egy incidens történt szombaton egy biztonsági magánszolgálat részvételével... Délelőtt Bagdad egyik északnyugati negyedében egy biztonsági szolgálat agyonlőtt egy embert" - mondta a belügyminisztérium szóvivője.

Az amerikai nagykövetség megerősítette a hírt. A DynCorp International értesítette a képviseletet az incidensről - közölte egy szóvivő, de egyéb részletet nem árult el.

Az Irakban tevékenykedő biztonsági magáncégekre a Blackwater kapcsán irányult a figyelem. Az amerikai biztonsági magáncég kommandósai a szeptember 16-i lövöldözésben megöltek 17 iraki civilt, köztük gyerekeket.

Bagdad szerint a cég emberei, akik egy diplomáciai konvojt kísértek, ok nélkül mészárolták le az irakiakat. Az iraki kormány minden áldozat után 8 millió, összesen 136 millió dolláros kártérítést követel. Már csak ezért is komoly visszhangot váltott ki, amikor kiderült, hogy az amerikai külügyminisztérium mentességet ígért a Blackwater embereinek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK