Civilként esküszik az újraválasztott Musarraf

Vágólapra másolva!
Csütörtökön civilként teszi le a hivatali esküt Pervez Musarraf újraválasztott pakisztáni elnök. Az államfő közvetlenül beiktatása előtt lemond hadseregvezetői tisztségeiről.
Vágólapra másolva!

"Értesüléseim szerint Pervez Musarraf civilként teszi le az elnöki esküt csütörtökön" - mondta Málik Mohammed Kajum főügyész. A kormány szószólójának tartott férfi hozzátette: az államfő előzőleg távozik a hadsereg éléről, amire az alkotmány kötelezi.

Kajum a múlt héten még úgy nyilatkozott, hogy az újraválasztott elnököt valamikor a hét végén iktatják be hivatalába.

Sarif mégis jelöltette magát kormányfőnek

A külföldi száműzetésből minap hazatért Navaz Sarif volt pakisztáni miniszterelnök hétfőn mégis regisztráltatta magát miniszterelnök-jelöltnek a január 8-i parlamenti választásokra, de - mint mondta - fenntartja azt a lehetőséget, hogy bojkottálja a voksolást.

Sarif az ország keleti részén található Lahor városának bíróságán töltötte ki és írta alá a regisztrációs dokumentumokat. Támogatói megtöltötték a törvényszéki termet és a nevét skandálták.

Musarraf tábornok nyolc éve vértelen államcsínnyel ragadta magához a hatalmat. Október 6-án elsöprő többséggel erősítették meg hivatalában. A szavazás eredményét a múlt csütörtökön hitelesítette az új összetételű legfelsőbb bíróság, amelyből eltávolították a november 3-án bevezetett rendkívüli állapotot ellenző bírákat.

Az ellenzék és a nemzetközi közösség követeli, hogy még a január 8-ra kitűzött törvényhozási választások előtt oldják fel a rendkívüli állapotot.