Súlyos baleset történt a Heathrow-n

Vágólapra másolva!
A londoni Heathrow repülőtéren csütörtök délután leállt a forgalom, mivel balesetet szenvedett a British Airways egyik óriásgépe. A British Airways repülőgépe a leszállópálya előtt, a füvön ért földet, a szerencsétlenségben négy utas sérült meg.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi évek legsúlyosabb balesete történt csütörtök délután a londoni Heathrow repülőtéren.

A British Airways légitársaság Pekingből érkező óriásgépe, egy Boeing 777-es egyelőre ismeretlen okból jóval a leszállópálya előtt ért földet, és több száz métert csúszott a füvön, majd a pálya elején állt meg. A Heathrow-t működtető cég kényszerleszállásnak nevezte a történteket, de azt nem közölte, hogy a gép miért került bajba.

BBC felvételei szerint a repülőgép a hasán feküdt, kiengedett futóművek nélkül. A gép súlyos károkat szenvedett, hajtóművei és szárnyai összetörtek Az utasok kimenekítésére szolgáló vészcsúszdák mindkét oldalon kinyíltak, és a tűzoltók habbal árasztották el a Boeing környékét. A mentőszolgálat szerint négy utas megsérült, a repülőből minden utast sikerült kimenteni.

Az incidensben érintett déli kifutópályát lezárták, de az északit rövid üzemszünet után ismét megnyitották. Mivel azonban a Heathrow a világ legforgalmasabb nemzetközi repülőtere, amely naponta 1300 járatot indít és fogad, az egyik pálya kiesése is súlyos késéseket fog okozni.

A Heathrow-ról a British Airways naponta három járatot közlekedtet Budapestre: ebből a délutáni járatot törölték, az esti pedig legalább egy órás késéssel fog indulni. Németh Krisztina, a Malév kommunikációs vezetője az MTI-nek az mondta: a nemzeti légitársaság nem a Heathrow-ra, hanem a londoni Gatwick repülőtérre közlekedik, így a baleset a Malév járatait nem érinti.

Éppen Kínába indult Heathrow-ról Gordon Brown brit kormányfő, az ő repülőgépének felszállását is jelentősen késleltette a baleset. Brown és a főleg üzletemberekből álló kísérete már a gépben ült, amikor a baleset történt.