Kiszorulnak a francia bárokból is a cigizők

Vágólapra másolva!
Az év első napjától tilos a dohányzás a francia vendéglátóipari egységekben. Németországban részleges tilalmat vezettek be, ott sokan tiltakoznak, míg a franciák belenyugszanak az új szabályozásba - írja a BBC. A portugáloknál ez a tilalom ugyanakkor továbbra is csak részleges marad.
Vágólapra másolva!

Nyolc német államban, köztük Berlinben is keddtől minden vendéglátóipari egységből kitiltották a dohányosokat. Mivel a német lakosság közel harmada dohányzik, a berlini hatóságok úgy döntöttek, az első hat hónapban még nem büntetnék drasztikusan a törvénysértőket - írja a BBC.

A német étterem- és kocsmatulajdonosok nemcsak a leendő forgalomkiesés, hanem a történelmi előzmények miatt is hevesen tiltakoznak az új szabályozás ellen. Sértőnek tartják ugyanis, hogy a náci Németországhoz hasonlóan most is korlátozni akarják a dohányosok jogait.

A bártulajdonosok ezért kiaknáznak minden lehetőséget, hogy továbbra is megtartsák dohányos vendégeiket. Egy alsó-szász vendéglőben olyan "cigizőpontokat" hoztak létre, ahol az utcára kihajolva lehet rágyújtani. "Praktikus és könnyen kivitelezhető" - állítja Michael Windisch, az ötletgazda.

A franciák belenyugszanak

Franciaországban szintén tilos rágyújtani ezt követően a kocsmákban, kávézókban és hotelekben. "A törvény bevezetése azonban semmiféle gondot nem okoz" - mondta a BBC párizsi tudósítója, aki szerint a franciák egyre pozitívabban állnak ehhez a kérdéshez. "A dohányzási tilalom azonban az év utolsó napján nem lesz érvényben, akkor a fesztiválokra való tekintettel mindenhol lehet dohányozni" - mondta a francia egészségügyi minisztérium szóvivője.

A törvény egyelőre nem érinti a nyitott helyiséggel rendelkező szórakozóhelyeket és kávézók kültéri teraszait, ahol továbbra is dohányozhatnak.

Portugál modell

Hasonló törvény lép életbe Portugáliában is, ám ott nem lesz olyan szigorú a szabályozás - írja a BBC. A bártulajdonosok saját maguk dönthetik el, hogy a vendégek dohányozhatnak-e vagy sem. A középületekben pedig mindenhol megmaradnak a dohányzásra kijelölt területek.

A tilosban dohányzókra súlyos bírságok várnak. A törvényt megszegőket 450 euróra (117 ezer forint), míg a dohányzás felett szemet hunyó vendéglátósokat 750 euróra (195 ezer forint) büntethetik.

Az EU több államában, így Írországban, Angliában, Olaszországban, Spanyolországban és Litvániában a nyilvános helyeken már ugyancsak tilos a dohányzás.