Rendőröket vetettek be a gázaiak ellen

Vágólapra másolva!
A gázai övezet és Egyiptom napokkal ezelőtt áttört határán már autókkal hajtanak át Egyiptomba a gázaiak. A Hamász radikális palesztin szervezet emberei ugyanis buldózerekkel szélesítették az izraeli blokád alá vont terület rögtönzött határátkelőjét. Egyiptomi rohamerendőrök egy időre lezárták a réseket, de utóbb szabad utat engedtek az átjáróknak.
Vágólapra másolva!

A Hamász palesztin radikális szervezet emberei pénteken buldózerekkel járművek előtt is szabaddá tették az átjárást Egyiptom felé. Szombaton több tucatnyi rohamrendőr sorfalat alkotott két olyan kerítésrés előtt, amelyen autók is átférnek, mögöttük pedig több egyiptomi páncélozott jármű felsorakozott. Később azonban a palesztin autók ismét megindulhattak a réseken át. Az egyiptomi hatóságok mindazonáltal újra és újra erőfeszítéseket tesznek arra, hogy a palesztinok ne jussanak be mélyen az országba.

Izraelt aggasztja, hogy a gázai palesztinok tömegesen átjutnak Egyiptomba, amelynek hosszú, közös sivatagi határa van a zsidó állammal. A hadsereg bejelentette, hogy magas készültségi fokot rendelt el a határ menti egységeknél, és hogy ideiglenesen lezárta a határhoz közeli közutakat, illetve bezárta az ottani idegenforgalmi nevezetességeket. Polgári személyeknek megtiltották, hogy az egyiptomi határ közelébe menjenek, tartva attól, hogy esetleg a Gázai övezetből Egyiptomba átjutott palesztin szélsőségesek immár az izraeli-egyiptomi határon át megtámadják őket.

Mahmúd Abbász palesztin elnök kijelentette szombaton: ragaszkodik azokhoz a feltételekhez, amelyekhez korábban kötötte a Hamásszal való ismételt kapcsolatfelvételt. Ezek: a Gázai övezet feletti ellenőrzés visszaadása, valamint a Hamász hozzájárulása az előre hozott parlamenti és elnökválasztáshoz. A Hamász tavaly júniusban vette át erővel az ellenőrzést a Gázai övezet felett.

A Hamász pénteken elfogadta Egyiptom meghívását, hogy tárgyaljon az Abbász vezette Fatah mozgalommal. Arab médiaértesülések szerint várhatóan a Hamász vezetője, a damaszkuszi száműzetésben élő Háled Mesaal és Abbász tárgyal majd Kairóban. A találkozó időpontját nem közölték.

A palesztin elnök a tervek szerint vasárnap találkozik Ehud Olmert izraeli kormányfővel, és főképp arról tárgyalnak majd, hogy miképp folytassák a béketárgyalásokat a gázai-egyiptomi határ átjárhatóságának fényében. Abbász szombaton elmondta: kérni fogja Izraelt, hogy oldja fel a Gázai övezet zárlatát, azonnal oldja fel a megszállt Ciszjordániában érvényes utazási korlátozásokat, valamint kérni fogja Olmertet, hogy engedje át a Palesztin Hatóság biztonsági erőinek a Gázai övezet határátkelőinek ellenőrzését.