Áttörték az egyiptomi határt a gázaiak

Vágólapra másolva!
Palesztinok ezrei özönlöttek Egyiptomba a gázai övezetből, miután álarcosok felrobbantották a Gáza és Egyiptom közötti határon felépített fal egy részét. A gázaiak többsége élelmiszerekből akar bevásárolni a szomszédos országban. Izrael ugyanis csütörtökön blokád alá vette a területet, ahol egyre nehezebb ételhez és üzemanyaghoz jutni.
Vágólapra másolva!

Több rést is robbantottak az egyiptomi-gázai határon felépített falba ismeretlenek. Összesen tizenhét pokolgépet robbantottak fel a fémkerítés tövében, és hosszában mintegy kétharmadát tönkretették. Az álarcos férfiak akciója nyomán a gázai övezetből palesztinok ezrei jutottak át egyiptomi területre - írja a BBC. Előzőleg a gázai övezetet kormányzó Hamász iszlamista szervezet a határnál fekvő Rafahban tüntetést szervezett az ellen, hogy Izrael lezárva tartja az övezet határát. A többség azért szaladt át a határon, hogy élelmiszereket és üzemanyagot vásároljon, amely a csütörtök óta tartó izraeli blokád óta egyre nehezebben szerezhető be a gázai övezetben.

Az övezetet ellenőrzése alatt tartó radikális Hamász palesztin szervezet többször felszólította Egyiptomot: nyissa meg határait, és ezzel segítsen feloldani az izraeli "ostromot". A határon átözönlő embereket nem tartóztatták fel sem a Hamász rendőrei, sem az egyiptomi határőrök. Szemtanúk szerint mindannyian karba tett kézzel nézték, amint a palesztinok a beszerzett árukkal felszerelkezve visszaszállingóznak az egyiptomi oldalról.

Közben az egyiptomi rendőrség letartóztatta az iszlamista Muzulmán Testvériség nevű szervezet 51 tagját, köztük néhány vezető személyiségét azt követően, hogy a csoport tiltakozó akciókat szervezett a Gázai övezet lezárása ellen. A felgöngyölítő akció már hétfőn elkezdődött, először Alexandriában, majd Kairó ikervárosában, Gízában vették őrizetbe a szervezet tagjait. A Muzulmán Testvériséget ugyan 1954-ben betiltották Egyiptomban, mégis a legnagyobb ellenzéki csoport a kairói törvényhozásban, mivel tagjai független képviselőként birtokolják a 454 fős alsóházban a mandátumok egyötödét.

Izrael Ehud Barak védelmi miniszter bejelentése után csütörtökön vette blokád alá a gázai övezetet. Az "összes átkelő lezárását" az övezetből indított és izraeli területeket érő rakétatámadások miatt rendelték el. Gáza így üzemanyag és áram nélkül maradt, az ott élők pedig pánikszerű bevásárlásba kezdtek, hogy elegendő tartalékuk legyen a blokád idejére.

Az izraeli blokád részleges feloldása ellenére - újrakezdték az üzemanyag-szállításokat a térségbe - kedden reggel újabb rakétákat lőttek ki a gázai övezetből izraeli területre. Egy tel-avivi katonai szóvivő szerint legkevesebb két rakéta csapódott be, de egyik sem okozott sebesüléseket. Az arab nagykövetek kérésére hamarosan sürgősséggel összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa, hogy megvitassa a gázai övezetben kialakult helyzetet.

Izrael hónapokkal ezelőtt már gazdasági szankciók egész sorozatával sújtotta a palesztin területet, amelyet "ellenséges területté" nyilvánított, miután a Hamász radikális szervezet fegyveres úton átvette az övezet feletti ellenőrzést. Az izraeli kormány általános zárlatot azonban mindeddig nem rendelt el a sűrűn lakott, 1,3 millió palesztinnak otthont adó gázai övezet ellen.