Potyalesők égethetik le az EU parlamentjét

Vágólapra másolva!
Nem akarja nyilvánosságra hozni az Európai Parlament egyik bizottsága azt a jelentést, amiből kiderül: mennyi pénzt költenek az európai képviselők asszisztenseikre. Alapból 4,5 millió forintnak megfelelő eurót költhetnek erre a célra, amiről az EP számvevői szolgálata jelentést készített. A jelentés tartalma a bizottsági döntés szerint titkos, de a szöveg már látatlaban is feszültséget szült: volt olyan képviselő, aki szerint büntetőjogi következményekkel járhat a jelentés nyilvánosságra hozatala, de a legenyhébb vélemények szerint is át kell alakítani a képviselői költségtérítések rendszerét.
Vágólapra másolva!

Az EU csalás ellenes hivatala (OLAF) vizsgálja azt a jelentést, amit az Európai Parlament (EP) számvevői készítettek az EP-képviselők munkatársainak javadalmazásáról. A jelentés azután került az OLAF-hoz, hogy az EP költségvetési ellenőrző bizottsága múlt héten úgy döntött: nem hozzák nyilvánosságra a dokumentumot. A jelentés nyilvánosságra hozását több képviselő is szerette volna elérni, de nem mentek semmire.

A számvevők munkája már látatlanban is komoly feszültséget gerjesztett. Több olyan találgatás is megjelent - például ilyen véleménnyel állt elő a brit liberális EP-képviselő, Chris Davies -, miszerint a jelentésnek akár büntetőjogi következménye is lehet egyes képviselőkre nézve. Mások úgy tudják, konkrét szabálytalanságokat a szöveg nem említ, de jelzi, hogy a jelenlegi rendszeren változtatni kell. Utóbbi verziót erősítette meg az MTI-nek Fazakas Szabolcs (MSZP), a költségvetési ellenőrző bizottság magyar tagja is.

Asszisztál

A botrányt kiváltó parlamenti asszisztensi juttatás összege havi 16 914 euró, vagyis 4 millió 430 ezer forint. A képviselő ebből fedezheti alkalmazottai, asszisztensei fizetését. Az EP ugyanis nem szerződik külön asszisztensekkel, a képviselő döntheti el, milyen formában, hány asszisztenst alkalmaz.

Ezt erősítette meg az [origo]-nak a Brüsszelben három, Budapesten két alkalmazottat foglalkoztató Olajos Péter MDF-es politikus is, aki munkatársaira bízza, hogy bt-n, kft-n szerződnek-e vele. Olajos szerint - aki nem támogatja a jelentés titkosítását - nélkülözhetetlen az aszisztensek szerepe, amíg a képviselő üléseken vesz részt, ők írják a beszédeket, módosító indítványokat, valamint tarják a kapcsolatot a lobbiszervezekkel, cégekkel, kormányzati szervekkel.

A politikus szerint általában az egyetemeken frissen végzett, 25 év körüli fiatalokról van szó, akik karriert próbálnak építeni. Az EP-képviselők körül meglehetősen nagy a fluktuáció, 1,5-2 éven belül cserélődnek - tette hozzá a politikus, aki szerint elképzelhető, hogy többen visszaéltek asszisztensi keretükkel.

Nyelvvizsgáért 250 ezer

Az EP-képviselők az asszisztensekre elkölthető pénzen túl is rengeteg juttatást kapnak részben az Európai Parlamenttől, részben saját hazájukból.

Az alapbért a delegáló tagállam állapítja meg, és fizeti ki a képviselőnek. Az egyes tagországok EP-képviselőinek fizetése között ezért hatalmas különbségek vannak: az olaszok például 12 ezer eurót keresnek, ami tízszer több a litván EP-bérnél. A rendszer 2009-től változik meg: ekkortól minden képviselő az EU-tól kap majd fizetést, egységesen 7 ezer eurót, vagyis 1 millió 834 ezer forintot.

Ezzel a magyar képviselők mindenképpen jól járnak, jelenleg ugyanis a magyar EU-képviselők bruttó bére 1 millió 256 125 forint. Bár ez emelkedhet attól függően, hogy van-e nyelvvizsgája a külföldön dolgozó politikusnak. Egy felsőfokú "C" nyelvvizsgáért havi 250 ezer, egy középfokúért pedig 150 ezer forint plusz jár.

A költségtérítés rendszere viszont meglehetősen bonyolult. Nem segít ebben eligazodni az EP honlapja sem, a juttatások kapcsán mindössze a következő mondat szerepel a weblapon: "a képviselőket megillető költségtérítésre és juttatásokra vonatkozó szabályokat az Elnökség állapítja meg". Az alapbéren felüli juttatásokról tehát az elnökből, a 14 alelnökből, a 6 pénzügyekkel foglalkozó quaestorból álló testület dönt. Az Elnökségnek egyetlen magyar tagja van, Fazakas Szabolcs, aki quaestorként tevékenykedik a testületben.

Napidíj is jár

A képviselőknek az alapbéren felül napidíj is dukál. Ha egy képviselő regisztrálja magát Brüsszelben vagy Strassbourgban, akkor naponta 287 euró - 75 ezer forint - üti a markát. A napidíjat már nem az anyaország, hanem az EU téríti meg a képviselőnek.

Ugyancsak az EU fizeti az útiköltség térítését is. Attól függően, hogy a politikus lakóhelye milyen messze van Brüsszeltől, minden utazás után, kilométerenként számított átalánydíjat kap. Ha az utazást olcsóbban meg tudja oldani, mint amekkora összeg jár neki, a különbözetet megtarthatja. 2009-től azonban ez is változni fog, akkortól pontosan el kell majd számolni az utazásra költött pénzzel.

Az útiköltség mellett utazási térítés is jár. Ez utóbbit - ami évi 4000 euró, vagyis 1 millió forint - akkor veheti igénybe a képviselő, ha hivatalos ügyben, de nem az őt delegáló országba utazik. Az összeget szállásra, utazásra költheti.

Jogosult az EP-képviselő általános kiadási illetményre is. A havi 4052 eurót - 1 millió 61 ezer forintot - telefonkiadásokra, számlákra, felszerelésre költheti. Ezt az összeget azonban nem kapja meg automatikusan a képviselő, igényelnie kell. Ráadásul, ha az ülések több mint a felén nem vesz részt, akkor csak az összeg fele ütheti a markát.